Societat

Bargalló destaca la “gran implicació” de Lou Reed amb la cultura catalana

L'exconseller en Cap de la Generalitat el recorda com un gran apassionat del país, que havia recitat poemes de Brossa, Espriu o Cassasses

El músic va participar en el projecte de l'Institut Ramon Llull ‘Made in Catalunya' que es va fer a Nova York

L'exconseller en Cap i exdirector de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, ha destacat aquest diumenge la gran implicació de Lou Reed, mort aquest diumenge a l'edat de 71 anys, amb la literatura catalana.

En declaracions a La Xarxa, el també exconseller d'Educació del Govern tripartit ha recordat que Reed era un gran apassionat de Catalunya i que en diverses ocasions havia recitat poemes de Brossa, Espriu o Cassasses. A tall d'anècdota, Josep Bargalló ha explicat que durant una època el novaiorquès tenia sonant al contestador del seu telèfon un “tros d'un poema de Blai Bonet sobre un boxejador”.

Poc abans de les festes de Nadal del 2012, Reed va sorprendre els catalans al posar com a imatge al seu Facebook una il·lustració de Xavier Boronat en el que sortia amb una barretina i amb un fons de muntanyes molt semblants a les de Montserrat. “Altres artistes i ell mateix van fer molts esforços per entendre la cultura catalana”, ha recordat Bargalló.

Durant la seva vida, l'artista va visitar en nombroses ocasions Catalunya. A més, allà on anava demostrava la seva admiració per la cultura catalana. Bona mostra d'això és el projecte artístic anomenat The Yellow Pony que va dur el 2009 al Festival de la Porta Ferrada amb la seva companya sentimental Laurie Anderson.

Bargalló i Reed van coincidir en un projecte que es va dur a terme a Nova York amb el suport de l'Institut Ramon Llull: el Made in Catalunya, en un acte on va recitar versos de Cassasses. Patti Smith també va participar llegint emocionada versos de Martí i Pol. L'exconseller ha ressaltat l'estreta relació que el fundador de la Velvet Underground mantenia amb la literatura i la cultura catalana. “Nosaltres volíem presentar la cultura catalana com una cosa contemporània viva i des d'un principi artistes com Lou Reedvan ser molt actius”, ha explicat.

Durant l'entrevista que l'exconseller ha realitzat a la Xarxa de Comunicació Local, Bargalló ha recordat que, en una ocasió, Reed tenia por d'anar a una roda de premsa per si els periodistes li preguntaven coses “molt profundes” sobre la poesia catalana. “Em va dir: ‹No podré respondre si em pregunten coses així›, i jo li vaig explicar que no creia que cap periodista volgués que ell fes una classe sobre poesia catalana”, ha detallat. “Al final tot va anar molt bé”, ha conclòs Bargalló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona