Societat

Felicitats, Fanny

Un projecte de mentoria busca a Girona més persones disposades a acompanyar voluntàriament joves en situació de desavantatge social en el seu camí cap a la emancipació

S'acaba establint un vincle d'afecte molt gratificant per les dues parts que estimula actituds d'autoestima, de confiança i de superació de les dificultats

ui?

El projecte Referents Girona, inspirat en la llarga trajectòria de l'associació Punt de Referència de Barcelona


Q


Q


uè?

Dóna suport a l'emancipació de joves extutelats per l'administració que es troben sols i vulnerables


om?

A través d'una xarxa de mentors amb els quals poden confiar i dels quals poden rebre orientació per encarar la seva vida


C


Anna: “Nosaltres ja ens coneixíem abans d'entrar en el programa, jo havia estat professora seva a domicili.” Fanny: “Sí, per raons que prefereixo no explicar, no podia anar a l'institut, em feia una por impressionant, no era capaç de posar-hi els peus.” Anna: “Li van proporcionar una atenció educativa a casa i és així que ens vam començar a relacionar.” Fanny: “En finalitzar les classes li vaig preguntar: «No ens podem continuar veient?» No volia que s'acabés.” Anna: “Li vaig dir que cap problema, que m'agradaria, era clar que ella necessitava més temps.” Fanny: “Algú de fora que està per tu, que es preocupa de com et sents, que et valora, que es recorda del teu aniversari... no sabeu què és tenir això!” Anna: “Es va anar creant un lligam entre nosaltres a mesura que l'anava tractant i em feia càrrec del que havia passat; li vaig agafar una gran estima.” Fanny: “Em va fer la primera trucada del dia: «Moltes felicitats Fanny»... I volia dir: «Estic contenta perquè fas anys, perquè t'esforces i estàs progressant.» En realitat el que em feia tirar endavant era que li importés a algú, que ella estigués al meu costat.”

Hem reproduït un petit fragment de la conversa molt espontània i més emotiva del que sabríem transmetre entre la noia de 18 anys Estefania (Fanny) López i la professora Anna Sarquella, de 38, participants, juntament amb unes altres quatre parelles, de la primera edició del projecte de mentoria Referents Girona, que té com a objectiu posar en contacte joves extutelats per l'administració i en situació de vulnerabilitat social amb persones disposades a fer un acompanyament voluntari per ajudar-los a adquirir confiança, seguretat en ells mateixos i, finalment, el grau d'autonomia necessari per viure amb dignitat. Com s' intenta assolir aquesta encomiable fita? Respon Maria Àngels Guiolà, responsable i dinamitzadora del projecte, amb molts anys de treball en centres residencials d'acció educativa (CRAE): “Es tracta de foragitar el fantasma de la solitud i de la desemparança anímica que amenaça la majoria d'aquests joves en arribar a la majoria d'edat.”

L a mentoria hi pot jugar un gran paper, tal com es fa evident per la història de l'Anna i la Fanny, que ha anat vencent inseguretats i fòbies, està treballant esporàdicament i té previst matricular-se a l'escola d'adults de Palafrugell per obtenir, finalment, el graduat escolar que li permetrà continuar la seva formació i ajudar a altres persones amb problemes de la mateixa manera que l'han ajudat a ella. L'Anna també parla en positiu de la vivència: ha guanyat una amiga, ha pres consciència d'una realitat social molt dura i se sent gratificada davant els avenços de la seva protegida, que no es rendeix malgrat els cops que li ha donat la vida. Totes dues animen altres persones a convertir-se en parelles de suport, per encarar-se amb el món amb una mirada oberta i solidària. Guiolà hi afegeix una condició per actuar com a referent: haver complert 28 anys. Feina seva és seleccionar i posar en contacte candidats i joves i fer formació, seguiment i avaluació dels resultats.

Inspirat en la llarga trajectòria de l'associació Punt de Referència de Barcelona, Referents Girona va començar a finals del 2012 amb una primera captació de cinc parelles –l'experiència d'una de les quals es presentarà al Congrés del Tercer Sector Social– i l'ajuda de l'àrea d'innovació de la cooperativa Suara. La Fundació La Caixa ha apostat econòmicament per la continuació del projecte, amb el compromís d'ampliar-lo fins a vint parelles, que es posaran en funcionament en dos grups de deu; el primer ben aviat, al desembre, i el segon a la primavera del 2014, quan s'aconsegueixin els mentors que encara fan falta. (Per a més informació i contacte: Maria Àngels Guiolà, tel. 608 73 11 30)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona