Societat

Dietaris personals, la història de vencedors i vençuts

Una font imprescindible per conèixer de primera mà què va succeir durant la guerra són els dietaris personals. Quan aquesta es va acabar se'n van publicar molts, a l'Estat de persones afins al règim (sobretot excombatents i represaliats a la rereguarda de la República) i des de l'exili d'excombatents republicans però sobretot de polítics i persones del món de la cultura que van voler deixar per escrit les seves vivències. Un d'ells va ser el tarragoní Antoni Rovira i Virgili, llicenciat en dret i historiador però sobretot polític destacat d'ERC. El gener del 1939 va iniciar el seu camí d'exili cap a França i de seguida va voler plasmar les seves vivències, escrivint el març del 1939 el primer redactat del que després seria un dietari dispers imprescindible per aproximar-nos al que ell va titular com Els darrers dies de la Catalunya republicana. Sortosament els darrers anys han anat apareixent i publicant-se molts altres dietaris, memòries i autobiografies de persones molt diverses, tant conegudes com de gent popular que fins fa poc no havien estat considerades interessants i que en canvi tenen un gran valor. Els dietaris i memòries del món local, per exemple, són una font complementària ben important de la documentació oficial o patrimonial conservada en arxius locals, comarcals o nacionals. El desenvolupament de la guerra, l'entrada de les tropes franquistes al poble i la vida quotidiana durant els primers anys de dictadura franquista ens són més coneguts mercès a aquests testimonis. I sovint són dietaris i memòries que són localitzades i reivindicades per algun dels nombrosos centres d'estudis o investigadors establerts arreu del territori català i que són fonamentals des de dos punts de vista: el de la recuperació d'aquest material i, també, el de l'anàlisi i la contraposició de la informació.

Alguns exemples de dietaris centrats en la guerra són: El meu diari de guerra, 1938-1939, de Pere Tarrés. Diari de guerra d'un requetè català: als fronts del Segre, del Pallars, de l'Ebre i de Llevant, de Josep Vinyet i Estebanell. Diari de guerra: 1936-1937. Articles i cròniques del front de guerra de les columnes Francesc Macià-Lluís Companys, de Lluís Capdevila. Per què lluitàvem? Escrits i paraules des del front, la rereguarda i l'exili, de Joan Borràs Llop. La Guerra Civil a Vic: dietari 1936-1939, d'Antoni Bassas i Cuní. Diari de guerra de Josep M. Cuyàs Tolosa, Barcelona 1936-1939. 2 volums. Edició a cura de Joan Villarroya. Amb ulls de nena. El dietari de la guerra a la rereguarda, d'Encarnació Martorell i Gil. Edició a cura de Salvador Domènech.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA