Societat

Dietaris personals, la història de vencedors i vençuts

Una font imprescindible per conèixer de primera mà què va succeir durant la guerra són els dietaris personals. Quan aquesta es va acabar se'n van publicar molts, a l'Estat de persones afins al règim (sobretot excombatents i represaliats a la rereguarda de la República) i des de l'exili d'excombatents republicans però sobretot de polítics i persones del món de la cultura que van voler deixar per escrit les seves vivències. Un d'ells va ser el tarragoní Antoni Rovira i Virgili, llicenciat en dret i historiador però sobretot polític destacat d'ERC. El gener del 1939 va iniciar el seu camí d'exili cap a França i de seguida va voler plasmar les seves vivències, escrivint el març del 1939 el primer redactat del que després seria un dietari dispers imprescindible per aproximar-nos al que ell va titular com Els darrers dies de la Catalunya republicana. Sortosament els darrers anys han anat apareixent i publicant-se molts altres dietaris, memòries i autobiografies de persones molt diverses, tant conegudes com de gent popular que fins fa poc no havien estat considerades interessants i que en canvi tenen un gran valor. Els dietaris i memòries del món local, per exemple, són una font complementària ben important de la documentació oficial o patrimonial conservada en arxius locals, comarcals o nacionals. El desenvolupament de la guerra, l'entrada de les tropes franquistes al poble i la vida quotidiana durant els primers anys de dictadura franquista ens són més coneguts mercès a aquests testimonis. I sovint són dietaris i memòries que són localitzades i reivindicades per algun dels nombrosos centres d'estudis o investigadors establerts arreu del territori català i que són fonamentals des de dos punts de vista: el de la recuperació d'aquest material i, també, el de l'anàlisi i la contraposició de la informació.

Alguns exemples de dietaris centrats en la guerra són: El meu diari de guerra, 1938-1939, de Pere Tarrés. Diari de guerra d'un requetè català: als fronts del Segre, del Pallars, de l'Ebre i de Llevant, de Josep Vinyet i Estebanell. Diari de guerra: 1936-1937. Articles i cròniques del front de guerra de les columnes Francesc Macià-Lluís Companys, de Lluís Capdevila. Per què lluitàvem? Escrits i paraules des del front, la rereguarda i l'exili, de Joan Borràs Llop. La Guerra Civil a Vic: dietari 1936-1939, d'Antoni Bassas i Cuní. Diari de guerra de Josep M. Cuyàs Tolosa, Barcelona 1936-1939. 2 volums. Edició a cura de Joan Villarroya. Amb ulls de nena. El dietari de la guerra a la rereguarda, d'Encarnació Martorell i Gil. Edició a cura de Salvador Domènech.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia