territori

Metges residents al descobert

Una trentena de joves professionals entren i marxen de l'Hospital de Sant Joan

L'experiència mèdica obtinguda durant sis anys, per una banda. Les expectatives d'aconseguir-la, per l'altra. Una trentena de metges residents diuen hola i adéu a l'Hospital de Sant Joan de Reus, després de la dura etapa teòrica de la carrera i d'uns anys d'interacció amb els companys i els pacients, respectivament. Uns venen a aprendre l'especialitat volguda, els altres marxen amb certa nostàlgia, conscients de la fi de la seva etapa formativa bàsica i de la necessitat d'obrir-se pas en el camp mèdic. Reusdigital ha copsat la seva experiència.

Aquirir coneixements mèdics, crear un bon ambient de treball i interaccionar amb els pacients. Són tres qüestions que van lligades de la mà a l'Hospital de Sant Joan, amb l'objectiu de formar no només grans intel·lectes sinó persones amb capacitat de decisió. "És un procés de formació global, si només fas una part, et quedes coix", indica el cap d'estudis en funcions de formació especialitzada, Salvador Hernández.

"Treballen i estudien molt i la formació a l'Hospital està organitzada perquè cada cop estiguin menys supervisats", afirma Hernández, qui subratlla que el metge quan surt "ja té la capacitat per iniciar una especialitat en un altre centre". Aquest professional mèdic també ressalta la necessitat que els ensenyaments de medicina apostin cada cop més per exercicis pràctics, propiciant que els alumnes arribin als centres sanitaris amb més coneixements aplicables a la realitat.

"El procés dels anys de metge interí és molt interessant. Quan arriben sempre estan amb algú al costat i quan acaben són capaços de fer-ho tot sense cap supervisió", continua Hernández, qui creu que és molt important "adquirir coneixements per relacionar-se amb els pacients i els familiars". Aquest dia a dia de l'especialitat escollida, a més, es mescla amb la realització de guàrdia mèdiques, pot ser un dels aspectes més temuts pels estudiants, a causa dels horaris i la gran diversitat de patologies que es poden trobar.

Salvador Hernández explica que cada any entre i surten una quinzena de metges residents, malgrat que també destaca que la tendència de l'administració pública és a reduir les places: "estem en època de crisi", conclou. No només hi entren a especialitats de l'Hospital de Sant Joan, com pot ser la cirurgia general, la medicina interna o l'oftalmologia, sinó que també ho fan a la unitat docent de l'Hospital Lleuger de Cambrils, en aquest cas, com a metge de família.

El trampolí per fer un doctorat a l'Hospital Vall d'Hebron

El reusenc Albert Guarque, de 29 anys, acaba una etapa plagada de bons records: "he pogut conèixer els racons secrets d'una especialitat com Obstetrícia i Ginecologia, he estat moltes hores al quiròfan i he adquirit molts coneixements". Guarque defineix l'experiència d'interacció amb els companys i metges superiors com de "molt enriquidora". "Si et trobes amb algú amb ganes d'explicar i tu vols aprendre i millorar, tens un retorn molt ràpid. Es genera una bona amistat", indica.

De records, el reusenc s'emporta uns quants: "recordo haver anat a un curs mèdic a Igualada, ficar-me la mà a la butxaca i trobar-me el telèfon de la guàrdia. Evidentment, vaig haver de tornar ràpidament a Reus". Guarque també destaca algunes situacions "còmiques" viscudes amb pacients o el plaer que dóna "veure a mares pel carrer, amb els seus fills, que et saluden després d'haver compartit amb elles els moments del part".

Aquest jove metge espera ara "continuar aprenent i millorar". "És una professió en la que ma¡ pots dir prou". Per això, farà guàrdies mèdiques a l'Hospital de Sant Joan de Reus i iniciarà un programa de doctorat de l'especialitat materno-fetal, a l'Hospital de la Vall d'Hebron.

De Xàbia a Reus per tractar nens

Té 24 anys i tot just acaba d'aterrar a la ciutat des de Xàbia (Marina Alta). Verònica Cardona Leida reconeix que es troba "una mica perduda", ja que "has de passar de ser una estudiant a tenir responsabilitats i el canvi m'està constant". Però afronta aquesta nova etapa vital amb "optimisme i ganes de treballar". "Quan ets estudiant, tot ho preguntes i ara esperen que prenguis decisions, i jo sóc una mica indecisa", assegura l'alacantina.

Aquest punt psicològic, d'interacció amb l'entorn mèdic, és una de les qüestions que més ha trobat a faltar Cardona durant els sis anys d'estudis a València. "Si que és veritat que el darrer any fas pràctiques, però sempre vas darrere d'algú que et diu com has de fer les coses, ara et diuen ves a l'habitació i a veure què li pots fer al xiquet". Verònica Cardona entra a l'Hospital de Sant Joan dins de l'especialitat de pediatria.

"Poc a poc aniré agafant confiança", afirma Cardona. Dins de l'àmbit pediàtric, a l'alcantina li agradaria ajudar a tractar els nens amb càncer o que estan en la Unitat de Cures Intensives (UCI). Per això ha vingut a l'Hospital de Sant Joan, amb una UCI pedriàtica força reconeguda.

La metge interina té una "mica" de respecte per les guàrdies mèdiques, però diu estar "tranquil·la" perquè "m'ho han organitzat molt bé, estaré amb un adjunt i un altre metge interí que em supervisaran". "A veure si sóc capaç d'aguantar tota la nit desperta", exclama amb un somriure a la boca.

L'adaptació de Verònica Cardona no només es produeix a l'Hospital de Sant Joan, sinó també a la ciutat: "m'està costant una mica, no per Reus, sinó perquè a València estava a un pis d'estudiants i allà arribava a casa i tenia amb qui xerrar. Aquí arribo a casa i estic sola". No obstant, aquesta alacantina diu haver fet molt bones amistats amb d'altres companys i es mostra esperançada amb el seu futur mèdic.

Comiat als metges residents

El passat divendres, l'Hospital de Sant Joan de Reus va acomiadar als metges residents. Aquests són Salvador José Orient (Anàlisis Clíniques), Alejandra Mira i Laura Ribó (Anestesiologia i Reanimació), Javier Coloma (Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia), Albert Guarque i Meritxell Cosan (Ginecologia Obstetrícia), Begoña Urdin i Mireia Feliu (Medicina Interna), Javier Enrique Reyes (Oftalmologia), Oscar Leonardo Morantes (Oncologia Mèdica), i Alberto Vicente i Alejandra Manchola Linero (Pediatria i Àrees Específiques).

També marxen metges residents de l'Hospital Lleuger de Cambrils. En aquest cas són Jose García, Leticia Karina Nuñez i Linda Virginia Tovito de Mendez. Tots tres han fet Medicina de Família i Comunitària.

Benvinguda als nous professionals mèdics

En el mateix acte, celebrat a l'auditori del centre hospitalari, es va donar la benvigunda als nous metges residents. Són Gerard Torres (Anestesiologia i Reanimació), Elisabet Homs (Cirurgia general i de l'Aparell Digestiu), Laura Pallarés (Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia), Maria Esperanza Garcés i Rocio García (Medicina Interna), Cristina Gras i Marc Genover (Obstetrícia i Ginecologia), Raul Navarro (Oftalmologia), Clara Beatriz Lucia i Jana Repkova (Oncologia Mèdica), i Verònica Cardona i Elena Sacristán (Peditaria i Àrees Específiques).

De l'Hospital Lleuger de Cambrils, entren a l'especialitat de Medicina de Família i Comunitària els metges interins José Manuel Fernández, Olga Villegas i Marta Toset.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]