Societat

Quaranta anys de somnis dalinians

Sis audiovisuals projectats sobre l'edifici del museu recorren l'univers del pintor empordanès en un projecte que du per títol ‘Teatre Museu Dalí. Un somni teatral'

L'accés al recinte serà gratuït per a tothom avui des de les deu de la nit fins a la una de la matinada

S'han visionat més de 100 hores de gravacions
per fer els audiovisuals

El Teatre Museu Dalí de Figueres va celebrar ahir, i també ho farà avui al vespre, els quaranta anys de la seva obertura amb un projecte audiovisual titulat Teatre Museu Dalí. Un somni teatral. I ho fa endinsant-se en l'amplíssim i sorprenent univers del genial pintor empordanès. Una immersió onírica, surrealista –és clar–, plena de provocacions, d'art, d'extravagàncies, i també de llum i so.

Llum i so perquè aquest breu però transversal repàs del món dalinià i de la història del museu es fa a través de sis projeccions sobre elements del mateix edifici o del seu contingut: la façana, la cúpula geodèsica, el teló que Dalí va pintar per al ballet Laberint, la vidriera, el pati de les Loggies. En total, sis fons en què veiem sis projeccions, cadascuna de les quals està formada per una aparentment bigarrada successió d'extractes d'entrevistes, dels celebrats happenings dalinians, de reflexions sobre l'art, sobre la pintura..., sobre la seva pròpia grandesa: “El surrealisme sóc jo”, manifesta en una de les gravacions, amb la seva habitual immodèstia. Són, en total, trenta-cinc minuts per resseguir els somnis de Dalí en el seu museu “ inacabat i que mai serà acabat, perquè cada setmana hi haurà coses noves i desconcertants”, assegura.

És en el conjunt que les parts prenen ordre, i allò que semblava, dèiem, bigarrat, es converteix en una sòlida i consistent interpretació d'un dels més grans artistes que ha tingut el país. Dissabte, en la preestrena, enmig d'autoritats i periodistes, un senyor deia: “Com s'hauria divertit, en Dalí!” I és que la fundació i la productora Doc Doc Films han creat unes projeccions que veneren, per una banda, i analitzen, per l'altra, la figura del pintor. Per elaborar-les, s'han visionat més de cent hores de gravacions d'entitats i institucions d'arreu del món.

Avui, últim dia

Avui, des de les deu de la nit fins a la una de la matinada, serà l'última ocasió per veure les projeccions. Entre aquestes hores l'entrada al museu serà gratuïta. Cada deu minuts podran entrar-hi grups de cinquanta persones. Podran veure com Dalí enaltia l'arquitectura de la cúpula, en la qual aquests dies es projecten imatges del rostre del pintor gravades durant un screen test que li va fer Andy Warhol a mitjan anys seixanta.

Dalí diu, en l'audiovisual de la vidriera, que treballa fins i tot quan dorm. I que és en els somnis quan té les seves millors idees. Imatges de la col·laboració del pintor amb Alfred Hitchcock a Spellbound (que a l'Estat espanyol es va titular Recuerda), i la que va fer amb Walt Disney en el curtmetratge Destino són l'evidència més destacada de la importància dels somnis en la creativitat de l'artista empordanès.

Una sorpresa final

La directora del Centre d'Estudis Dalinians i encarregada del projecte audiovisual, Montse Aguer, va avançar ahir a l'Agència Catalana de Notícies que la Fundació Dalí té previst organitzar un esdeveniment “sorpresa” d'aquí dos o tres mesos per posar punt i final als actes i celebracions per al quarantè aniversari del Teatre-Museu Dalí de Figueres. Aguer ha assenyalat que han decidit tirar endavant aquesta iniciativa després de l'èxit aconseguit durant aquest cap de setmana i amb l'objectiu de “potenciar i internacionalitzar més” la figura del geni empordanès. Els museus Dalí preveuen tancar aquest 2014 fregant la xifra història de 1.580.517 visitants de l'any passat. Mentrestant, també emmarcat en els actes de celebració, es pot visitar al museu el quadre Figura en una finestra, conegut també com a Noia a la finestra, del Museo Reina Sofía de Madrid, i que s'ha cedit al Museu Dalí per un període de tres mesos. Es tracta d'una de les obres més representatives i emblemàtiques de la primera època del pintor. .

‘Noia a la finestra', exposat

El quarantè aniversari del Teatre Museu Dalí se celebra també amb l'exposició del quadre Figura en una finestra, conegut també com a Noia a la finestra, que és del Museo Reina Sofía de Madrid, i que s'ha cedit al Museu Dalí per un període de tres mesos. És, doncs, una bona ocasió per contemplar un dels quadres més representatius i emblemàtics de la primera època del pintor. El quadre, un oli sobre cartró pedra pintat el 1925, mostra Anna Maria Dalí, germana de l'artista, d'esquena, mirant a través de la finestra el mar de Cadaqués. El quadre s'emmarca en els anys de formació i definició estilística del pintor, en què experimenta amb diversos moviments artístics de l'època abans de la seva identificació amb el surrealisme. A canvi de la cessió del quadre, la Fundació Gala-Salvador Dalí ha cedit al Reina Sofía una altra obra. Es tracta de Retrat de la meva germana, un oli sobre tela que va ser pintat el mateix any que Noia a la finestra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla