La UAB aspira a ser un dels 15 campus d'excel·lència internacional de l'Estat

Les universitats triades accediran a un paquet de subvencions de 150 milions d'euros

La Universitat Autònoma de Barcelona té clar que fa anys que treballa per aconseguir l'excel·lència, i en aquest sentit ja té aprovats tres plans directors amb l'objectiu d'integrar i fer més visible tot el conjunt de centres que té dedicats a la investigació. Però a més a més, i tal com recorda la rectora de la UAB, Ana Ripoll, el campus gaudeix d'un entorn privilegiat gràcies a la proximitat de grans instal·lacions científiques com ara el sincrotró Alba i el futur Parc de la Ciència, el Parc Tecnològic del Vallès, i les grans empreses de l'arc de la B-30. A més a més, al mateix espai del campus hi conviuen les facultats i les escoles, els centres de recerca i els habitatges per a estudiants i investigadors.

Totes aquestes característiques són les que han de fer que la UAB esdevingui un dels quinze campus d'excel·lència internacional que el govern espanyol ha de triar a final de mes amb l'objectiu de posar les universitats de l'Estat espanyol a la mateixa alçada que les europees i puguin esdevenir així un pol d'atracció per a empreses i investigadors.

La convocatòria, que va començar al juliol i acabarà el 23 de setembre amb el lliurament de la documentació, també té el seu risc, perquè cal tenir clar l'excel·lència a la qual aspira cada universitat, una feina que no es fa en un dia. Tanmateix, però, ja són 66 les universitats que s'han presentat a la convocatòria de les 77 que hi ha a tot l'Estat espanyol. I és que, a més dels 150 milions en crèdits, els quinze campus d'excel·lència també podran aspirar a una bossa de 50 milions d'euros, entre aquest 2009 i principi del 2010, per tal de tirar endavant els projectes estratègics.

Nanotecnologia i biomedicina

e.ansola

Els projectes presentats per la UAB al govern espanyol defineixen dues grans estratègies a seguir i amb les quals es vol assolir l'excel·lència: la nanotecnologia, un àmbit de les ciències que estudia i investiga la matèria a una escala menor que un micròmetre, és a dir, a nivell d'àtoms i molècules. És en aquest àmbit on la UAB té molta gent treballant, gràcies en part a la feina pionera que es va portar a terme des de la Facultat de Física. Va ser precisament el professor de física i exrector Ramon Pasqual el principal promotor de la construcció d'un sincrotró, l'Alba, situat a prop de la UAB i que ara podria ser d'una gran ajuda en la investigació dels materials, en què queda molta feina a fer. La segona línia estratègica està dedicada a la biomedicina i la biotecnologia. A més a més dels centres de recerca que hi ha al mateix campus universitari, també es disposa d'hospitals universitaris vinculats a la Universitat Autònoma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.