Societat

El pas de Hemingway

Una visita turística valora la vinculació de l'insigne escriptor amb Tortosa i el trasllada al batec de la ciutat als anys trenta

El recorregut s'estrenarà per la Festa del Renaixement i començarà al refugi antiaeri de la Guerra Civil

“Damunt dels nostres caps, al cel alt i sense núvols, flota rere flota de bombarders volava amb estrèpit sobre Tortosa. Quan van deixar caure el sobtat fragor de les seues càrregues, la petita ciutat vora l'Ebre va desaparèixer en un creixent núvol de pols groga.” És una cita d'una de les cròniques més emblemàtiques de la Guerra Civil espanyola que va escriure el corresponsal de guerra i premi Nobel de Literatura el 1954, Ernest Hemingway, el 15 d'abril del 1938. Aquest text presideix l'entrada al refugi antiaeri número 4 de Tortosa, recuperat per l'Ajuntament, situat al carrer batejat amb el nom d'Ernest Hemingway i on comença una ruta turística amb què es pretén valorar la vinculació de l'escriptor conegut arreu del món amb la ciutat. “Explicarem el periple del periodista i els seus companys l'abril del 38, quan Tortosa estava sota les bombes”, explica Andreu Caralt, periodista especialitzat en el conflicte bèl·lic i promotor de l'empresa Terra Enllà, juntament amb l'antropòloga Maite Hernández, que està especialitzada en rutes guiades i experiències turístiques al voltant de la batalla de l'Ebre.

La ruta de Hemingway a Tortosa s'estrenarà el 24 de juliol, coincidint amb la Festa del Renaixement, i començarà amb un relat biogràfic de l'escriptor, un dels corresponsals de guerra més ben pagats de l'època i els seus companys de viatge: el fotoperiodista Robert Capa, Herbert Matthews (The New York Times) i la també periodista i amant de Hemingway, Martha Gellhorn. “Es coneixen molt pocs detalls de l'estada de Hemingway a Tortosa, però a partir de la biografia d'un amic seu, el periodista Vincent Sheean, sabem que es va trobar amb ell, Gellhorn, Matthews i Delmer en un camp d'oliveres a Santa Bàrbara, on van compartir un àpat abans de dirigir-se a la Tortosa bombardejada”, comenta Caralt. Una altra de les curiositats que mostrarà Terra Enllà és un exemplar de la Guia Michelin 1936-1938, que inclou un mapa de Tortosa i que el corresponsal de guerra va fer servir.

A més, la ruta traslladarà el turista a la Tortosa de final dels anys trenta, una ciutat amb més bones comunicacions que actualment, ja que tant la carretera nacional com la via ferroviària passaven pel municipi. Després de la visita a l'interior del refugi, el recorregut continuarà per l'eixample tortosí, on es visitaran establiments que ja existien en l'època, encara que en un altre indret, com és el cas de la llibreria Viladrich i edificis que eren ocupats per establiments hotelers (Siboni i París). També s'entrarà al mercat de Tortosa, on es visitaran les bacallaneries i, després de travessar el pont, la ruta culminarà a l'empresa artesanal Xocolates Creo. Tot i que aquesta marca és posterior als anys quaranta, els propietaris ja fabricaven xocolata abans.

Passejada fotogràfica

D'altra banda, Terra Enllà ofereix avui a la tarda una ruta fotogràfica per la Tortosa de la Guerra Civil amb el fotògraf José Carlos León, que explicarà la tècnica per incorporar emoció a les imatges.

Tortosa sota les bombes

El pes de la batalla de l'Ebre ha eclipsat altres capítols potents de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre, com per exemple els bombardejos sobre Tortosa. La ciutat va quedar devastada, entre el 23 de febrer del 1937 i el 30 de desembre del 1938, va ser víctima de 77 atacs aeris, que van deixar un balanç de més de noranta morts i nombrosos ferits. Tortosa va ser evacuada el 12 d'abril del 1938 i només tres dies després va ser objecte d'una vintena d'atacs aeris, precisament els que cita Hemingway en la seua crònica del 15 d'abril del 1938. Un passat que Terra Enllà recupera en les seues rutes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia