Societat

la crònica

Itàlia reviscola els focs

Anit vam poder gaudir a Blanes d'un espectacle més rodó i treballat que el de la primera sessió del 45è Concurs Internacional de Focs de la Costa Brava. La pirotècnia italiana Lieto va oferir 25 minuts de fosc, aproximadament, superant el temps obligat de vint, que per cert també va complir dijous Valecea, encara que des d'aquesta crònica ho havíem posat en dubte. Els napolitans van portar a Blanes artificis aeris de molta qualitat: les japoneses eren rodoníssimes, i obrien molt bé, i també italianes de diversos tipus. Aquestes ultimes peces van ser aquelles que semblava que en encendre's fallaven però després anaven executant efectes en escala al uníson (studata).Les millors d'aquest tipus van ser unes d'escala de trons amb posterior obertura en blau, vermell i groc amb cua blanca. Parlant del millor, s'ha de dir que va destacar el floc blanc dels fantàstics crisantems amb què va engalanar la zona de sa Palomera. El que potser no hauria d'haver fet Lieto és disparar certes peces complexes o valuoses de dues en dues, cosa que va fer per exemple amb les peces de tipus fantasma, en què el color donava la volta a tota l'esfera. El problema és que no deixava observar les peces, encara que anaven gotejant (dispar lent) perquè les barrejaven en l'aire. Hi va haver foc aquàtic, sí, en molt bonic blanc, però semblava estar molt a prop de la boca del canyó i gairebé no es projectava a l'aigua.

Lieto va tenir aplaudiments, perquè el públic va agrair la formació de diverses altures a l'aire, i el dispar d'algunes de les peces. De fet, el respectable va encertar a premiar alguns dels millors artificis, demostrant que a Blanes, després de 45 anys, de focs s'hi entén. La pirotècnia va repetir en diverses ocasions la formació de palmitos (com un ventall obert) amb candeles a mitja façana, però la seva alçada era irregular, i es desdibuixava la col·locació.

A Antonio Lieto (dissenyador de la pirotècnia italiana) l'acompanyava ahir Gaspar Guaita, de la firma valenciana Turís, que li feia la preceptiva cobertura tècnica que exigeix el reglament. També van aparèixer els integrants d'Accitana de Guadix (més coneguda com María Angustias), que dispararan avui. Accitana és la guanyadora de les dues últimes edicions. i es que Blanes és aquests dies capitals del sector pirotècnic, i concentra la flor i nata d'aquesta activitat. A la tarda va ploure sobre la ciutat, cosa que no va afectar els artificis, perquè avui dia van coberts quan es munten, i es poden disparar malgrat el que molts puguin creure. L'apoteosi del final va quedar deslluïda pel funcionament fora de temps, ja que van continuar cremant uns artefactes en vermell, tot i haver acabat els focs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia