Societat

La mort d'un ‘top manta' encén Salou

Un home es va precipitar per un balcó en una operació dels Mossos contra el ‘top manta'

La protesta de la comunitat senegalesa va provocar aldarulls i el tall del servei ferroviari a la costa durant tot el dia

La família de
la víctima ha denunciat l'actuació policial

Jornada d'aldarulls a Salou després que una operació dels Mossos d'Esquadra contra el top manta, de matinada al centre del municipi, acabés amb la mort d'un ciutadà d'origen senegalès que es va precipitar des del balcó d'un tercer pis. La controvèrsia per les circumstàncies de la mort de l'home, que es dedicava a la venda ambulant il·legal, i el descontentament de la nombrosa comunitat senegalesa de Salou per la pressió policial van provocar la protesta de centenars de persones que van desencadenar diverses càrregues policials i el tall del servei ferroviari entre Tarragona i Cambrils, després que desenes de persones s'atrinxeressin durant hores en un pas a nivell al centre de Salou. Finalment, la protesta es va dissoldre després de les nou del vespre.

Versions oposades

L'operació dels Mossos contra el top manta, que es va fer amb autorització del jutjat d'instrucció número 4 de Tarragona i en presència del secretari judicial, va incloure l'escorcoll de tres domicilis sospitosos d'emmagatzemar productes destinats a la venda il·legal, i la detenció de dotze persones, que van quedar en llibertat amb càrrecs ahir al vespre.

En un d'aquests domicilis, a la plaça Sant Jordi, cap a les cinc de la matinada un dels cinc ocupants va acabar caient pel balcó, fet que li va produir la mort. Segons els Mossos d'Esquadra, que han obert una investigació d'ofici sobre els fets, la caiguda es va produir sense que hi hagués cap interacció amb els agents, després que l'home s'enfilés al tendal del balcó. Alguns testimonis a la zona fins i tot van afirmar que l'home hauria intentat, sense èxit, escapar passant al balcó del costat.

La comunitat senegalesa, però, es va negar a acceptar els fets i la família de la víctima va anunciar una denúncia en què acusen els Mossos d'Esquadra d'haver provocat la caiguda, aspecte que la policia nega. La víctima, que feia 14 anys que residia a Salou, era coneguda, segons diferents membres de la comunitat, pel fet de ser una persona “molt tranquil·la” i “incapaç” de saltar voluntàriament. Diverses persones fins i tot van afirmar que la víctima es trobava resant al balcó en el moment de l'entrada de la policia, malgrat que la confusió va ser la tònica principal en la descripció dels fets.

La indignació va provocar una concentració a la plaça Sant Jordi, que va esclatar a les onze del matí, quan es va fer la sortida del cotxe fúnebre, malgrat l'exigència dels senegalesos que s'esperés a l'arribada de l'ambaixador. La tensió va desembocar en una batalla campal a l'entorn del mercat i del carrer Barcelona (la principal artèria de Salou pel que fa al comerç i el trànsit de vianants), en què els senegalesos van atrinxerar-se per primer cop al pas a nivell del carrer Barcelona, on van provocar diverses destrosses i van llançar pedres. En la confusió, diversos vianants van resultar amb ferides, i els Mossos van realitzar una detenció més per desordres públics.

Malgrat que la situació es va calmar poc després i la circulació ferroviària es va reobrir a la una del migdia, nous enfrontaments van provocar que, un altre cop, desenes de persones d'origen senegalès s'atrinxeressin al pas a nivell, d'on ja no es van retirar fins a la nit, i reclamessin la posada en llibertat dels altres ocupants del pis on s'havia produït la mort.

Després de diversos intents infructuosos de mediació tant per part de professionals dels Mossos d'Esquadra com de l'alcalde Salou, Pere Granados, o el mateix cònsol del Senegal (que va ser escridassat i fins i tot agredit pels protestants), la concentració es va dissoldre a la nit, després que es confirmés la llibertat dels detinguts.

Caos ferroviari

Els aldarulls van provocar un caos circulatori a la línia ferroviària de la costa, molt utilitzada en aquesta època de l'any, i va obligar Renfe a habilitar un servei alternatiu d'autobús entre
Tarragona i Cambrils pel tall de la via, on també s'havien produït desperfectes. A Salou, però, l'única alternativa que es va oferir als viatgers va ser el servei d'autobús de línia fins a Tarragona o Cambrils, o l'ús d'un taxi per tal d'arribar a la seva destinació. Les altres línies de regionals i rodalies també van tenir retards puntuals.

Reaccions polítiques

Els aldarulls a Salou van provocar diverses reaccions polítiques. La CUP va exigir que s'investigui la “persecució policial” contra el top manta, així com una autòpsia “amb totes les condicions”. El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, va definir a través de Twitter la víctima com “la primera víctima de la criminalització de la pobresa de l'estiu”. L'Ajuntament de Salou, per la seva banda, es va limitar a condemnar els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia