Societat

Societat

Un món per compartir

Una entitat mataronina prepara una volta al món de nou mesos de durada per ensenyar el dia a dia dels infants en diferents països

A través de les noves tecnologies, els viatgers connectaran periòdicament amb diferents escoles de la ciutat per mostrar als alumnes com viuen, a què juguen, on estudien o quins valors mantenen

Durant nou mesosvisitaran els cinc continents i faran parada en una vintena de països diferents

Xavier Pallàs i Anna Bertran fa temps que tenien un somni: fer una volta al món. Es van conèixer fa vuit anys a Creu Roja, on tots dos treballen. Ell a Mataró i ella, a Terrassa. Han viatjat junts moltes vegades però aquest cop havia de ser especial. “Necessitàvem una motivació”, expliquen. La llumeta se'ls va encendre fa tres anys al nord de Birmània, en un autobús. “Hem d'ensenyar tot això als nens perquè vegin com és el món”, recorda Bertran. A la tornada d'aquelles vacances va néixer el projecte de constituir l'ONG Kids Around The World.

Per a aquesta parella d'amics viatjar no significa desconnectar de la rutina diària o un moment de relax, sinó tot el contrari. Ells ho entenen com una manera de conèixer, de viure, d'aprendre, d'integrar-se en la cultura que visiten i d'entendre per què allà on van les coses es fan d'una manera o d'una altra. “Després de cada viatge, de cada experiència i, sobretot, d'endinsar-nos en altres cultures, t'adones que tot allò que has viscut s'hauria de compartir”, defensen. I qui millor per compartir-ho que les noves generacions. Per aquest motiu, van pensar que més enllà del somni aventurer de fer la volta al món, es podia convertir en el projecte ideal que permetés ensenyar als nens d'aquí com viuen els infants de la resta del món, com juguen, com són les seves escoles, com estudien, quins són els seus valors i quines necessitats tenen. “La nostra societat ens fa creure que ens calen algunes coses que potser no són necessitats reals”, assenyalen.

Amb aquest esperit han preparat un viatge pels cinc continents que començarà a Moçambic i que continuarà per Etiòpia, Jordània, el Nepal, Mongòlia, la Xina, el Vietnam, Laos, Malàisia, les Filipines, Austràlia, els Estats Units, Xile, Nicaragua o Islàndia, entre altres països. Un total de vint parades per aconseguir el màxim de vivències possibles i donar a conèixer la diversitat d'arreu. Per fer-ho realitat tots dos socis han hagut de fer sacrificis per aconseguir el finançament del projecte. Uns diners que majoritàriament sortiran de les seves butxaques perquè entenien que ningú més que ells se n'havia de fer càrrec. Tot i això, sí que han trobat la complicitat d'alguna empresa que ha volgut col·laborar-hi aportant part del material de telecomunicacions imprescindible per tirar endavant el projecte. “Encara no hem començat el viatge i l'experiència és molt positiva perquè ens hem sentit molt acompanyats”, diu Pallàs.

El recorregut està previst que comenci aquest setembre amb la tornada a l'escola i que s'allargui nou mesos, com si es tractés de tot un curs. Potser l'opció més fàcil hauria estat contactar amb els governs de cada estat perquè els ensenyessin les escoles, però tant en Xavier com l'Anna han preferit anar pel seu compte i han aconseguit teixir una xarxa mundial de persones, d'amics, de coneguts i d'altres cooperants que treballen als territoris que visitaran perquè els facin d'ambaixadors i els ajudin a introduir-se en cada comunitat sense filtres. “Realment és certa aquella dita que diu que si coneixes sis persones coneixes tot el món”, comenten. A més, s'allotjaran a casa de famílies amb fills per conèixer de prop la realitat d'aquests infants.

La implicació en el projecte també els ha arribat d'aquí i ja hi ha diferents escoles de Mataró interessades a participar-hi. Durant el llarg viatge els alumnes podran veure el dia a dia d'aquests nens del món a través de l'ús de les noves tecnologies. De forma periòdica, Pallàs i Bertran connectaran per Skype perquè vegin en directe i de primera mà l'evolució del viatge i els descobriments fets. A canvi, les comunitats educatives dels diferents països visitats també coneixeran com viuen i estudien els nens de Mataró. En paral·lel, els dos promotors faran enregistraments, fotografies i un bloc diari que s'anirà penjant a la seva pàgina web (www. kaworld.org) perquè l'accés sigui lliure per a tothom que hi estigui interessat. El projecte que en resulti els dos companys confien que es pugui editar i que s'utilitzi com a material didàctic per a les escoles que vulguin conèixer com és el món des dels ulls dels més petits.

Festa de comiat
El viatge està previst que comenci el 22 de setembre i que aquell dia tant Xavier Pallàs com Anna Beltran agafin el primer avió cap a la primera destinació. Tot i això, i com a festa de comiat, l'entitat mataronina Kids Around The World farà una festa de comiat als dos companys el 18 de setembre. L'excusa perfecta per reunir amics, familiars i tota la gent que d'una manera o d'una altra s'han implicat en el projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona