Educació

Els llibres de segona mà guanyen terreny a l'escola

El material didàctic reutilitzable permet un estalvi d'entre el 45 i el 55%

Als mercats que organitzen les AMPA s'hi han afegit empreses especialitzades en els anomenats ‘ecollibres'

Els llibres de text de segona mà o els anomenats reutilitzables, o ecollibres, són cada cop més populars. Si des de fa uns anys les AMPA dels diferents centres educatius organitzaven un mercat per vendre els llibres fets servir entre les famílies de l'escola, ara ja han aparegut empreses especialitzades que fan aquest servei. Permeten un estalvi mitjà d'un 45%. En el cas dels llibres reutilitzables, en que l'estalvi pot arribar a ser de fins al 55%, cada client es compromet a retornar els llibres en bones condicions a final de curs. Si algun llibre està fet malbé o s'ha perdut la família, que ha hagut de donar el seu número de compte, té un contracte amb l'empresa de manera que haurà de pagar la part proporcional que s'havia estalviat.

Algunes empreses aprofiten per vendre una assegurança dels llibres i protegir-los, per exemple, de les adversitats de la climatologia. No hi ha assegurança per pèrdua.

“Aquest any he contactat amb Iddink, una empresa de llibres reutilitzables perquè als meus fills, de primer i de tercer d'ESO els han canviat tots els llibres i no puc aprofitar-ne cap de cap nen de l'any passat”, explica una mare de l'Institut Tiana. L'estalvi és de la meitat, uns cent euros per nen tenint en compte que cada llibre costa cap a 25 euros. Entre els llibres que aquesta empresa entrega als seus clients, n'hi ha de nous i de segona mà en bon estat. Els llibres de lectura obligatòria, això sí, en principi s'han de comprar nous i no es poden tornar.

La venda de llibres reutilitzables o de segona mà no agrada a les llibreries, ja que amb aquest producte tenen un dels ingressos forts de l'any. Però la realitat és que no es pot impedir aquest tipus de transaccions, un tipus de compravenda totalment consolidada. El que va començar com una pràctica per “salvar” la crisi, s'ha acabat imposant. A això, s'hi ha d'afegir que creix el nombre d'escoles que redueixen el nombre de llibres o que no en fan servir.

Del que cap família no es pot escapar és del material que, en quasi tots els casos, es compra de nou. Llibretes, llapis, colors, calculadores, estoigs, i motxilles són el que agrada més als nens. Estrenar-ho el primer dia de l'escola és un clàssic. Però són un munt de diners. I això, per no parlar de les escoles que van amb uniforme (en aquest cas, però, sí que hi ha mercat de segona mà, confirma el portal de compravenda Segundamano y Milanuncios).

El material escolar i l'esportiu (xandall, sabatilla esportiva) és un autèntic maldecap i puja força: prop d'uns 150 euros de mitjana.

LES XIFRES

40-60
euros
és el que poden costar les motxilles de nen de les marques de moda, que són les més sol·licitades.
9,95
euros
és el que costa un compàs, 20 euros un estoig de dos pisos i 6 una agenda escolar per al nou curs.

Renoven els continguts dels llibres de text

Amb l'entrada en vigor de la Lomque i el retard en la publicació dels currículums nous, les editorials han hagut de preparar els llibres de text en un clima d'incertesa i a corre-cuita, denuncien els editors.

Guardons per a 35 alumnes de batxillerat

Ensenyament ha atorgat 35 premis extraordinaris a alumnes de batxillerat del curs passat. Són exàmens voluntaris i s'hi van presentar 733 alumnes amb una nota mínima del 8,75.

La Creu Roja recull material solidari

Amb el lema Tornada a l'escola solidària, la Creu Roja i la Fundació Solidaritat Carrefour han organitzat, en 24 supermercats catalans, una recollida de material escolar per a famílies necessitades.

En el petit comerç pensen que la despesa creixerà

La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) preveu que el pressupost de les famílies per la tornada a l'escola creixerà lleugerament i oscil·larà entre els 200 i els 1.000 euros per alumnes.

Recuperen els hàbits alimentaris

La tornada pot aprofitar-se per recuperar hàbits alimentaris relaxats durant les vacances. Cal esmorzar fort i procurar que els alumnes facin cinc àpats al dia, incloent-hi verdura, fruita i llegums.

Dies de compres i extraescolars

La Ruth i l'Ariadna, tieta i neboda, recorren els passadissos de El Corte Inglés de la plaça Catalunya per buscar tot el que fa falta perquè l'Ariadna pugui començar l'escola el dia 14. Duen una llista enorme en què no falten el regle de 20 cm, el compàs, una flauta, una carpeta i quatre llibretes Din A4, entre altres coses. “Vinc amb la meva neboda, li compro unes quantes coses i, així, de passada, li dono un cop de mà a la meva germana”, diu la Ruth. Una mare que remena motxilles amb la seva filla Patrícia, que començarà ESO, diu que ja s'ha gastat 300 euros amb un portàtil i 150 amb llibres. Però els ha volgut nous, això sí.

L'Agència Catalana del Consum, ACC, aconsella responsabilitat i mesura en les compres amb motiu de la tornada a l'escola. També en la contractació de les activitats del mes de setembre i recomana no apuntar els alumnes a més d'una activitat diària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia