Societat

Barcelona obre el camí per modificar els noms borbònics

L'Ajuntament aprova, a instàncies d'ERC, una proposició per revisar i canviar la denominació de dotze carrers

La majoria de noms es van posar el 1939 i el govern treballa perquè la modificació no tingui cap cost per als veïns

L'Ajuntament de Barcelona va obrir la porta ahir a modificar el nom de dotze carrers de la ciutat que fan referència a la monarquia borbònica. Ho va fer durant la primera comissió ordinària del mandat –de Drets Socials, Cultura i Esports–, en què es va aprovar una proposició d'ERC que, en concret, insta el consistori “a revisar i procedir a canviar, si s'escau”, aquests noms de simbologia monàrquica. La proposta va tirar endavant amb els vots favorables de BComú, la CUP i CiU, mentre que el PSC s'hi va abstenir i el PP i C's hi van votar en contra.

La iniciativa impulsada per ERC va en la línia de les decisions adoptades al respecte pel govern d'Ada Colau, que al juliol va retirar el bust del rei Joan Carles de Borbó del saló de plens i vol revisar la iconografia monàrquica de l'edifici consistorial i de la ciutat, incloent-hi el nomenclàtor i i les escultures. Els dotze carrers i espais que es troben en el punt de mira són, en concret, el passeig de Joan de Borbó, la plaça i l'avinguda de Maria Cristina, el passatge d'Isabel, l'avinguda de Borbó, el passeig d'Isabel II, la plaça de Joan Carles I, el carrer d'Alfons XII, l'avinguda del Príncep d'Astúries, el carrer de la Reina Cristina, el carrer de la Reina Victòria i el moll del Príncep d'Espanya. “Gairebé tots els noms es van posar l'any 1939, és a dir, no els va posar cap ajuntament democràtic, sinó una dictadura feixista; en aquest sentit, entenem que no formen part de la història de les lluites i els valors d'aquesta ciutat”, va afirmar el comissionat de Memòria Històrica del govern, Xavier Domènech.

El comissionat va sustentar el vot favorable de BComú en el seu “esperit republicà” i en el fet que el govern considera que Barcelona “té algunes memòries sobrerepresentades, i, d'altres, infrarepresentades”. “No ens referim només al republicanisme, sinó també a moviments socials, lluites populars i memòries de gènere”, va apuntar. Domènech va explicar que s'està treballant perquè els possibles canvis no tinguin cap cost per als barcelonins i va recordar que els veïns tindran “veu i vot” en aquesta decisió. L'aprovació definitiva de qualsevol nova denominació correspon a l'alcaldessa, tot i que les propostes les estudien abans els experts de la ponència del nomenclàtor i els districtes municipals.

El PP i C's fan front comú

La comissió d'ahir va arribar després de les dues comissions extraordinàries que va forçar l'oposició la setmana passada –sobre la moratòria turística i el top manta– i es va allargar durant gairebé cinc hores. Va haver-hi moments en què el debat es va fer difícil de digerir, tot i que la discussió sobre els noms borbònics va animar una mica la sessió. “Amb els noms dels carrers els barcelonins som sobirans; no volem fer cap reconeixement a la dinastia borbònica, imposada per les armes en el seu moment, perpetuada per dictadures i actualment sospitosa de corrupció”, va defensar amb to grandiloqüent el cap de files d'ERC, Alfred Bosch. “Com a demòcrates pensem que els referents públics que ens identifiquen a tots han de ser-hi amb el màxim de consens possible”, va reblar.

La proposta d'ERC va topar amb l'oposició frontal de Ciutadans i el PP. “Canviar els noms dels carrers és una frivolitat i demostra una minsa sensibilitat social; la prioritat dels veïns és l'atur”, va dir l'edil de C's Marilén Barceló. Àngels Esteller, del PP, va considerar que la proposició d'ERC té un “profund calat polític” i que és fruit “del seu sectarisme i la seva voluntat d'aniquilar la monarquia a Barcelona”. “Vostès estan permanentment tensionant i dividint”, va etzibar.

Museus gratuïts per als inscrits a Gaudir+BCN

El consistori va també acordar, a proposta de CiU, fer efectiu l'accés gratuït als museus i centres patrimonials de l'Ajuntament als inscrits en el registre Gaudir Més Barcelona, a partir de gener.

L'oposició carrega contra el BComú pels desnonaments

El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, va presentar a la comissió de Drets Socials les mesures per fer front als desnonaments i garantir el dret a l'habitatge i l'oposició no es va estalviar les crítiques. CiU en va reclamar la paternitat, C's va considerar-les insuficients i el PP va acusar el govern d'“amagar la samarreta verda al calaix”. Montaner va citar, com a exemple, que només a Nou Barris s'han aturat 50 desnonaments aquests tres mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona
DOSSIER

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró