Societat

Un litigi empresarial atura els viatges de l'Imserso

Dos grans operadors es disputen la gestió dels viatges dels pensionistes a les Illes Balears, les Canàries i la costa de la península

Un milió de jubilats estan en espera de poder-se apuntar

Un milió de pensionistes estan esperant que es resolgui un contenciós judicial que mantenen dos operadors per gestionar els viatges de l'Imserso per poder-se apuntar per fer un viatge que haurien de poder començar a fer a partir de finals d'aquest mes d'octubre.

Fins que no es resolgui la disputa entre els dos conglomerats empresarials rivals, un de liderat per Iberia i Alsa, i l'altre, per Viatges Halcón (Globalia) i Viatges Barceló, els avis no poden apuntar-se a cap viatge amb destinació a les costes de la península, Canàries i les Illes Balears.

L'últim episodi d'aquest contenciós va passar dilluns quan Mundosenior (grup liderat per Globalia i Viatges Barceló) va iniciar els tràmits per impugnar el concurs dels viatges de l'Imserso fet pel govern espanyol i va anunciar la seva intenció de recórrer contra l'adjudicació, que els dóna a ells la gestió dels viatges a les costes i a l'interior de la península Ibèrica, i al grup rival, liderat per Iberia i Alsa, la gestió dels viatges a les Illes Canàries i les Illes Balears. Si prospera el recurs, com sembla, els viatges dels pensionistes poden experimentar retards. El que és segur és que no podran començar el 27 d'octubre com estava previst.

Des del mes de juliol

El problema va començar el mes de juliol quan el Ministeri d'Hisenda va adjudicar la gestió dels viatges de l'Imserso pel període 2015-2017 a les costes i l'interior de la península, Canàries i Illes Balears a Mundosenior, una unió temporal d'empreses, UTE, formada per Viajes Halcón (Globalia) i Viatges Barceló.

Un mes després, a finals d'agost, una altra UTE, Mundiplan (integrada per Iberia, Alsa, Gowaii i IAG7 Viajes, i Traveltoo i Logitravel), va presentar un recurs davant el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals contra l'adjudicació en detectar-hi, van dir, irregularitats en la valoració.

A finals de setembre, la mesa de contractació dels viatges de l'Imserso va fer de rei Salomó i va proposar repartir la gestió d'aquests viatges entre les dues UTE després que el Tribunal Central de Recursos Contractuals anul·lés l'adjudicació íntegra a Mundosenior.

En el nou repartiment, Mundosenior es quedava la gestió dels viatges a les costes i a l'interior, i Mundiplan es quedaria el lot de les illes. Però la solució no ha agradat als primers, que el mes de juliol ho havien aconseguit tot.

Molts diners

El que hi ha en joc i que ha posat al descobert la baralla entre els dos grans operadors són els contractes de centenars de milions d'euros, un negoci que mou un milió de jubilats i amb un pressupost de 660 milions d'euros l'any durant dos anys.

Les conseqüències de l'aturada dels viatges de la gent gran pot tenir, també, conseqüències greus en el turisme, ja que molts hotels de segons quines zones mantenen l'hivern obert tan sols per aquest tipus de públic.

El diari Levante deia fa uns dies, basant-se en fonts confirmades per la Generalitat, que tan sols al País Valencià el programa de l'Imserso mou 18.000 llocs de treball, especialment a Alacant, que és on es concentren gran part d'aquests viatges.

L'amo de Globalia, Juan José Hidalgo, va assegurar ahir que estava molt dolgut i, tot i que va reconèixer que estan fent “un flac favor als usuaris”, va insistir que vol arribar “fins al final” i treure les adjudicacions que han aconseguit Iberia i Alsa, que, segons ell, no poden ser adjudicatàries perquè no són agències de viatges”. Hidalgo va recordar que ells són adjudicataris d'aquests viatges des del principi.

LES XIFRES

660
milions d'euros
és el pressupost que mou anualment els viatges de l'Imserso, que es contracten per dos anys.
300
establiments
de tot l'Estat estan mobilitzats per rebre 938.000 pensionistes aquesta temporada 2015/2016.
Les claus

Hi ha molts diners en joc

M.R

Els viatges de l'Imserso són molt barats i són molts els pensionistes que, des de fa anys, hi estan abonats. Però per poc que paguin els usuaris, molts usuaris junts –i quan es diu molts es diu un milió de persones o més– són molts usuaris, i això representa molts centenars de milions d'euros. Aquest és el problema: que els viatges de la gent gran és un pastís massa bo per deixar-lo perdre.

Aquí és on han xocat dos operadors, un, encapçalat per Halcón Viajes (Globàlia), que ha organitzat aquestes sortides des del principi i un altre, encapçalat per Iberia, que també vol participar de la festa.

Mentre aquests dos operadors es barallen, la temporada hauria de començar, però el més calent és a l'aigüera. Milers de persones que treballen als hotels que sense els avis queden buits perquè és temporada baixa estan amb l'ai al cor per si perden la feina, milers d'empreses que treballen per a aquests hotels, milers de restaurants, tota una temporada que se'n pot anar en orris.

I els avis, mentrestant, amb la maleta a punt i les il·lusions congelades perquè per a molta gent gran aquests viatges organitzats per l'Estat, molt econòmics, són els únics que es poden permetre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona