Salut

L'OMS declara la guerra a la carn vermella i els embotits

Un informe mundial de salut vincula el consum excessiu de carns amb el càncer de còlon i de recte

Els experts qüestionen la condemna a la carn i en recomanen una ingestió responsable

L'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC), que forma part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha decidit classificar el consum de carn vermella i carn processada (els embotits, les hamburgueses, les salsitxes i el bacó) com a “probablement cancerigen per als humans”. La vinculació fa referència al càncer de còlon i de recte, però també al càncer de pàncrees i pròstata.

Diversos estudis havien analitzat la relació de la carn vermella i processada amb el càncer, però no va ser fins ahir que l'OMS va validar que “el risc per a una persona de desenvolupar un càncer colorectal pel consum de carn processada continua sent petit, però augmenta amb la quantitat de carn que es consumeix”, va advertir el doctor Kurt Straif, responsable del programa de la IARC. Els experts tenen “proves suficients” que, per cada 50 grams de carn processada consumida de manera diària, el risc de càncer colorectal augmenta en un 18%, assegura l'informe. El pitjor és que aquest percentatge equipara la carn vermella amb el tabac, l'amiant i el fum dels vehicles.

Segons el doctor Straif, tenint en compte “l'elevat nombre de persones que consumeixen carn vermella i processada, l'impacte global en la incidència cancerígena és d'importància per a la salut pública”. “Aquest descobriment dóna encara més suport a les recomanacions de salut pública per limitar el consum de carn”, assegura el doctor Christopher Wild, director de la IARC. Amb tot, recorda que la carn vermella té “un valor nutricional” que no s'ha d'eliminar de la dieta ni del mercat.

Cada europeu consumeix uns 24 grams de carn al dia. L'OMS considera perillós ingerir-ne una mitjana de 50 grams, i altres experts eleven el llistó del perill fins als 100 grams diaris. És el cas del nutricionista i bromatòleg de la UB Abel Mariné: “Caldria evitar l'alarma, perquè fa anys que recomanem un consum menor de carn, en lloc d'un d'abusiu.” Mariné assenyala que “amb dos o tres cops per setmana n'hi ha prou, entre carn vermella o processada i blanca”, i alerta que “tampoc caldria abusar de l'entrepà d'embotit diari”, perquè els grams de carn consumida van sumant.

L'expert català atribueix la croada contra la carn als elevats costos de producció del sector, que “contribueixen a crear opinions contràries a algun aliment per reduir-ne la producció, en favor d'altres de més barats”.

LA FRASE

No cal alarmar-se si es fa una dieta equilibrada. Es vol castigar un sector que té uns costos de producció elevats
Abel Mariné
nutricionista i bromatòleg uB
50
grams
de carn processada al dia augmenten el risc de tenir càncer colorectal en un 18%.
24
grams
de carn vermella i processada al dia consumim de mitjana a la UE. La meitat respecte als 50 fixats com a límit.

El sector rebutja la valoració de l'agència de salut

El sector carni europeu va rebutjar ahir “enèrgicament” que l'OMS hagi classificat la carn processada dins del grup 1 de factors de risc per contraure càncer i va considerar “inapropiat” atribuir el risc de càncer a un únic grup d'aliments quan, va dir, pot dependre d'una combinació de diversos factors.

A través d'un comunicat, la Federació Europea d'Associacions Càrnies (Clitravi) va advertir que “no és un únic grup d'aliments específics per si mateix el que defineix els riscos associats a la salut, sinó la dieta en conjunt, juntament amb altres factors.” “De fet –adverteixen en aquest comunicat les associacions càrnies–, el risc relatiu de càncer de còlon i recte derivat del consum de productes carnis és menor que el que produeixen altres factors de risc: les malalties de còlon, l'índex de massa corporal (IMC), la falta d'activitat física i el tabac. També recorden que els factors ambientals com ara l'aire exterior i interior, així com els contaminants del sòl i de l'aigua que es beu “han mostrat valors de risc molt més elevats en diferents tipus de càncer”.

La Federació Europea d'Associacions Càrnies recorda que el consum mitjà de carn i productes carnis a la UE és de 24 grams per persona i dia, molt per sota de la ingestió de 50 grams per persona i dia que l'OMS fixa com la quantitat que augmenta en un 18% el risc de càncer colorectal.

El sector va demanar ahir que l'OMS adopti “un enfocament més global” sobre el tema i, per contra, manté que “hi ha evidències científiques” que demostren els beneficis del consum de carn dins d'una dieta saludable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra