Societat

Pirates de l'Onyar

La baixada festiva de ginys flotants pel riu aplega 21 equips i milers de persones a l'entorn

Entre els models, un ring de boxa, un drac alat i una rèplica del Vol Gastronòmic

Per avançar, a més deremar, tot s'hi valia: estirar amb una corda, empènyer o bracejar

Les andròmines van tornar a foragitar els ànecs durant un parell d'hores, ahir al migdia, del tram central de l'Onyar a Girona. Fins a 21 embarcacions van disputar la quarta edició de la cursa, en què els més ràpids van ser els forasters de Salt K-pital, a bord d'una mena de barca pirata que, després d'endarrerir-se un pèl en la sortida, va anar remuntant a cops de rem. El giny, de tres patins relligats amb palets de fusta a sobre, va exhibir millors dots hidrodinàmiques que els bidons surants –metàl·lics, de plàstic i fins i tot garrafes d'aigua de PET–, blocs de porexpan o les grans càmeres inflades de pneumàtic a mode de flotadors. Somiers, fulloles i canyissos sustentaven les tripulacions, que van agrair el sol per compensar la fredor de l'aigua.

Entre les andròmines, un ampli catàleg eclèctic de dissenys. La més treballada, la de l'esplai del Mercadal, es va endur el premi especial. Però n'hi havia d'altres: un gran drac alat amfibi, una furgoneta amb reminiscències hippies, un llit balinès flotant o fins i tot una parada de castanyes i moniatos. Per avançar, a més de remar, tot s'hi valia: estirar amb una corda, empènyer amb els peus en remull, bracejar des de la coberta, i no perdre de vista els rivals i les seves ruixades d'aigua.

Les embarcacions van salpar de sota el pont de Pedra cap a dos quarts d'onze del matí, amb les vores del riu atapeïdes amb milers d'espectadors i els successius ponts com a talaies cotitzades per veure millor l'espectacle.

Entre les diverses categories premiades, també hi va haver un reconeixement a la lluita de l'embarcació de Sant Narcís, que reproduïa un ring de boxa. I en clau estratègica, els que van aconseguir arreplegar el major nombre d'aneguets de goma que hi havia disseminats pel recorregut van ser els tripulants de la barca Hawaii 1, que van rebre una menció a la seva tasca recol·lectora.

Un altre Vol també s'encalla

Un cop a la meta, al pont de Sant Feliu, els pirates saltencs –amb força claca i sorollosa– van celebrar la consecució del primer lloc i, amb la resta d'andròmines, van esperar l'arribada successiva dels altres competidors. La darrera, una rèplica a escala de la controvertida estructura modular del Vol Gastronòmic, que va tornar a surar sobre el riu rebatejada ahir com a Vol Gastronyàmic. A empentes i rodolons de les tres tripulants, l'embarcació va trigar prop de mitja hora a completar l'itinerari, amb un cert paral·lelisme respecte a les dificultats del procés perquè el restaurant provisional desaparegués del paisatge fluvial a l'entorn del pont de Pedra.

Però el públic i els altres equips els van acabar premiant la perseverança amb aplaudiments. I van emprendre el retorn riu amunt, ja enmig d'un ambient distès fins al punt de partida, on es va fer la cerimònia de lliurament dels premis. Per acabar, els 21 equips van iniciar el desballestament ordenat de les andròmines, que, en molts casos, van resistir la travessa gairebé intactes i, en d'altres, havien perdut algun element pel camí. I amb les aigües tornades a la quietud habitual, els ànecs van recuperar els seus dominis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA