Societat

Els barris de Barcelona s'uneixen per fer front a la massificació turística

L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible defensa la necessitat de la moratòria de llicències

Pretén incidir en el debat sobre el model turístic

Traslladar als barris el debat sobre el model turístic de Barcelona perquè els ciutadans puguin incidir en les polítiques municipals en la matèria. Aquest és, en essència, l'objectiu que persegueixen la trentena de moviments veïnals i entitats de la ciutat que han començat a treballar de forma coordinada per fer front a la “sobreexplotació” turística i els seus efectes negatius, entre els quals citen l'expulsió del veïnat i l'afebliment del teixit social i econòmic. Una feina que ha donat com a resultat l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible.

La iniciativa –que inclou els barris més afectats per la pressió turística i d'altres que s'ho veuen venir– es va presentar ahir en un acte en què va participar l'exregidora de Ciutat Vella Itziar González, impulsora de Parlament Ciutadà, una de les entitats que formen part de l'assemblea. González va celebrar la seva creació i va explicar que es tracta d'una “ciutadania autoorganitzada disposada a ajudar una administració desbordada per les demandes d'uns lobbys econòmics acostumats a pensar que a la ciutat manen ells”. A l'acte hi van intervenir també Mariona Roca, de Ciutat Vella no està en venda, i Toni Ramon, membre de la plataforma Gràcia Cap a on Vas?, que van llegir un manifest. L'assemblea creu que amb el nou govern municipal hi ha més possibilitats que s'escolti la veu dels barris i vol ser als òrgans de participació amb capacitat de decisió. La seva intenció és, de fet, exercir com a anti-lobby veïnal en el debat al voltant del turisme, sense descuidar el suport mutu entre els barris.

Primera mobilització

L'assemblea es va començar a gestar fa mesos, tot i que el seu germen és la manifestació que es va fer el 2 de juliol amb el lema Fora lobbies de l'Ajuntament! Aquell dia, precisament, l'alcaldessa, Ada Colau, va anunciar que el consistori suspenia la concessió de noves llicències turístiques. Els barris consideren necessària la moratòria per poder pensar de forma col·lectiva “un nou model de ciutat respectuós amb la població” i critiquen la “pressió” que han exercit al respecte els lobbies turístics i els partits de l'oposició que volen que s'aixequi parcialment.

Pel que fa al debat sobre el model turístic, l'assemblea aposta per plantejar tres eixos bàsics: el decreixement turístic, la redistribució dels beneficis que genera el sector –amb una o més taxes turístiques que reverteixin als barris– i la creació d'alternatives econòmiques a la “fàbrica turística”. L'assemblea ha començat ja a fer una diagnosi per valorar el grau de conflicte que hi ha a cada barri i vol que el consistori posi en coneixement del veïnat les dades de què disposa, per districtes i per barris. També ha convocat la primera mobilització. Demà, a dos quarts de set de la tarda, hi haurà una concentració contra la proliferació d'hotels davant del que Núñez està aixecant al Rec Comtal. Un projecte rebutjat pel veïnat que ara investiga la fiscalia de Barcelona .

Els restauradors, contra la supressió de 235 terrasses

El Gremi de Restauració de Barcelona va demanar ahir al primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que suspengui cautelarment el procediment administratiu per a la retirada immediata de 235 terrasses en aplicació de la nova ordenança, que estableix distàncies mínimes entre els elements de les terrasses i el mobiliari urbà.

El gremi està estudiant ubicacions alternatives per a les terrasses afectades i demana una interpretació “generosa” de l'ordenança que, sense contravenir la norma, permeti mantenir l'ocupació actual i els llocs de feina vinculats. El consistori modificarà l'ordenança, aprovada pel govern de Xavier Trias, però està renovant les llicències de les 2.240 terrasses afectades en virtut del règim de distàncies en curs, amb una pèrdua de taules i cadires. El gremi tem que aquest fet comprometi la creació d'ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia