Societat

La Sang acusa la junta anterior de “mala gestió”

Josep Queraltó, prefecte de la congregació, diu que els canvis a la junta no tenen res a veure amb la incorporació de les dones

Denuncia haver estat “menystingut” i “injuriat” per la direcció anterior

La junta anterior de la congregació de la Sang de Tarragona –responsable d'organitzar la multitudinària processó del Sant Enterrament– no va ser destituïda per voler incorporar dones a l'entitat, sinó que la “raó real” va ser la seva “mala gestió” econòmica i social. Així ho va dir ahir mossèn Josep Queraltó, prefecte de la congregació, que va dir sentir-se “injuriat” i “menystingut” per alguns membres de la junta anterior, els quals, segons ell, no han fet més que generar polèmica i “una manipulació que amaga la mala gestió duta a terme aquests darrers anys”.

Queraltó va justificar amb diversos arguments els canvis en la direcció: la “situació econòmica precària” de l'entitat, amb un deute de 16.000 euros generat sobretot per la renovació de la vestimenta dels armats; la pèrdua de congregants, que han passat dels 901 que hi havia l'any 2010 als 627 actuals; el “descontrol en la base de dades, amb congregants difunts que encara sortien a les llistes i congregants que paguen la quota i no hi sortien”; i el deficient estat de la Casa de la Sang, que ara ha de fer obres d'urgència a la façana.

Però rere tot plegat hi plana, també, la discrepància sobre la presència de les dones. L'enrenou en el si de la confraria de la Sang es va intensificar a mitjan setembre, quan l'arquebisbat va destituir el fins aleshores sotsprefecte, Josep Maria Fortuny, i la resta de la junta. Una decisió que van veure com un intent de censura, després que aquests haguessin demanat la incorporació de dones en aquesta agrupació. Les explicacions sobre la polèmica que ahir van donar els responsables actuals, però, s'allunyen molt d'aquest argument. Queraltó va recordar que la Sang es desdobla, des del segle XIX, en dues congregacions “germanes”: la Sang, que és la branca masculina; i la Soledat, integrada per més de 1.200 dones. Una comissió mixta “dóna plena igualtat a dones i homes en la participació de la gestió de la Sang”, tot i que, segons el prefecte, “la majoria de membres seglars de la junta anterior mai van creure en aquesta comissió mixta, posant pals a les rodes”. Queraltó va reconèixer la necessitat de reformar els estatuts, que són del segle XIX, però no pas per discriminar la dona. “Ja anem junts a les processons”, va dir. Sí va apuntar que la nova normativa preveurà la participació dels congregants en l'elecció de la junta.

Les dones de la Soledat van fer costat ahir a la nova junta. Montse Gabriel, la tresorera, va admetre que la convivència és cada cop més difícil amb alguns membres de la Sang: “Estem disgustades i cansades, perquè des de fa vint anys tenen actituds masclistes; la congregació d'homes ens volen absorbir”, va lamentar.

El sotsprefecte cessat, Josep M. Fortuny, va rebatre ahir mateix les acusacions de la junta actual i va destacar que estudiaran la possible existència “d'infracció penal” en les seves actuacions. “Han dit coses molt greus”, va dir. Fortuny va destacar que Queraltó, que ara els acusa de mala gestió, és el president de la confraria “des de fa un any i mig” i, per tant, si fos així, hauria de ser corresponsable.

LA XIFRA

1.235
dones
formen part de la congregació de la Soledat de Tarragona, i 627 homes de la de la Puríssima Sang.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia