Societat

Els temporers són explotats severament a l'Ebre

Un estudi de CCOO detecta la por dels treballadors del sector agrícola a denunciar les dures condicions laborals que suporten

El sindicat reclama més actuacions de la Inspecció de Treball

Els treballadors agraris immigrants suporten unes dures condicions laborals a les Terres de l'Ebre, on bona part dels quals són explotats severament. Així ho constata un estudi elaborat en el marc del projecte europeu Agree, cofinançat amb fons europeus, sobre la situació laboral dels estrangers al camp i en el qual ha participat el sindicat CCOO. En el cas català s'ha analitzat la situació dels temporers a l'Ebre i al Maresme. “A l'Ebre hem detectat una sobreexplotació més severa que al Maresme, on els treballadors tenen més estabilitat”, va explicar el responsable de polítiques de cohesió social de CCOO, Ghassan Saliba. De fet, l'estudi no inclou entrevistes directes amb treballadors agraris a l'Ebre perquè els afectats s'hi han negat. “Hem fet entrevistes clandestines perquè els temporers tenen por de perdre la feina i el permís de residència”, va lamentar Saliba.

Tot i això, l'estudi ha constatat que bona part dels treballadors del sector dels cítrics i de la fruita dolça reben un salari per sota del mínim interprofessional. “Molts cobren entre 2,5 i 3 euros l'hora i fan una jornada de deu hores diàries”, va dir Saliba. També han detectat un intermediari, que funciona com si fos un capatàs, que els transporta a la finca on s'ha de recol·lectar la fruita i els cobra uns 5 euros pel desplaçament. “Hi ha un retrocés de drets laborals, viuen situacions que són més pròpies del segle XIX que del XXI”, va manifestar el secretari general de CCOO a l'Ebre, Josep Casadó.

El sindicat reclama més actuació de la Inspecció de Treball per frenar l'explotació laboral, que en alguns casos sosté que es pot considerar tràfic de mà d'obra.

LA FRASE

No s'arriba a una situació d'esclavitud, però les condicions laborals són d'explotació severa
Ghassan Saliba
RESPONSABLE DE POLÍTIQUES DE COHESIÓ SOCIAL DE CCOO

LA XIFRA

5.000
treballadors
ocupa la recol·lecció de cítrics al Baix Ebre i el Montsià, molts dels quals són sobreexplotats.

Els pagesos també són “víctimes”

El 26 de novembre que ve tindrà lloc una jornada a Tortosa on CCOO presentarà l'estudi sobre l'explotació laboral en el sector agrari i es farà una taula rodona amb la participació d'agents socials del territori, entre els quals hi ha inspectors de treball, representants del sindicat Unió de Pagesos i el cap de la Policía Nacional. “L'objectiu és crear una xarxa entre tots els actors implicats per fer un seguiment de la contractació dels treballadors”, va dir Casadó, que lamenta la falta d'inspectors a les Terres de l'Ebre.

Tot i això, CCOO admet que hi ha empreses del sector agrícola a l'Ebre que sí que compleixen la normativa laboral. “Hi ha empreses amb certificats de producció de qualitat que garanteixen unes condicions laborals dignes”, va manifestar Casadó. A més dels temporers, el sindicat manté que hi ha unes altres “víctimes” al camp, que són els petits pagesos. “Hi ha una cadena de dalt a baix, els monopolis de la distribució imposen uns preus i tant els treballadors com els pagesos són al final de la cadena”, va dir Casadó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia