Societat

Comerç

Comença la campanya de Nadal

El Black Friday engega la campanya de Nadal

Els aparadors ja ho tenen tot col·locat per començar la campanya de Nadal

Els botiguers diuen que el client ha recuperat la confiança i creuen que vendran un 4% més que l'any passat

Els establiments ofereixen descomptes i xecs regal per animar les vendes

A final de mes comencen els diumenges comercials

Els atemptats de Parísprovocaran un augment de les vendes per internet, segons la consultora Deloitte

Les festes nadalenques ja truquen a la porta. Divendres que ve, coincidint amb l'encesa dels llums de Nadal i la celebració de l'anomenat Black Friday, una moda que ve dels Estats Units i que consisteix a fer grans descomptes l'últim divendres del mes de novembre, es donarà el tret de sortida a la campanya de Nadal.

El Black Friday –al qual s'ha adherit el petit comerç de barri, però també les principals cadenes internacionals de roba, cultura i electrònica, així com grans magatzems i supermercats de tot el país (per tant, tots els centres comercials)– s'està consolidant a casa nostra. Només a Barcelona, més de 2.000 comerços, segons la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC), han avisat que divendres que ve faran grans descomptes als clients. Als Estats Units, el Black Friday és un dia de “compres boges”, una moda que no trigarà a fer furor aquí.

Tot i que encara anem amb màniga curta o màniga llarga molt fina per culpa de la calor, les botigues ja tenen exposats els productes que volen vendre durant les festes de Nadal i els carrers es comencen a engalanar. La roba i els complements propis de l'hivern –que fins ara s'han venut poc–, els objectes de decoració, les joguines i l'alimentació característica de l'època –especialment els torrons– ja llueixen als aparadors i creen l'ambient propici perquè a la gent li entrin les ganes de comprar, que això és una cosa que s'encomana, i amb l'enllumenat encara més.

Diumenge vinent, 29 de novembre, les botigues estaran obertes. Es preveu molta afluència de gent, tot i que els dies de vendes realment forts, com històricament ha quedat demostrat, es preveu que seran els del pont de la Puríssima. El diumenge 6 i el dimarts 8 són d'obertura comercial. Es calcula que el 70% de les compres de Nadal es fan el mateix mes de desembre, i el 30%, durant la primera quinzena.

La setmana que deixem enrere, però, ja ha començat a escalfar l'ambient. Els setze eixos comercials de Barcelona s'han apuntat a la iniciativa Avui comença Nadal, una campanya d'ofertes que pretén dinamitzar les vendes en aquesta època “afegint als valors tradicionals del comerç de proximitat –qualitat, atenció, especialització, tracte personalitzat...– nous atractius que millorin l'experiència de compra”, explica la Fundació Barcelona Comerç. Les botigues que s'hi han adherit, 4.000, han començat a oferir descomptes en productes i, fins al dia 30, regalen xecs als clients, que els podran bescanviar lliurement al mateix establiment de l'1 al 24 de desembre.

Bones previsions

Després d'un inici de tardor no gaire bo per culpa de les altes temperatures, que han fet que, majoritàriament, a la gent no li hagi fet falta comprar roba d'abric, els comerciants creuen que les vendes durant les festes seran bones i que es vendrà “en la mateixa línia que l'any passat”, és a dir, que el balanç serà positiu, ja que es va donar per tancada la pitjor etapa de la crisi.

La CCC creu que les vendes aquesta campanya de Nadal i Reis pujaran un 4% respecte a l'any anterior i calculen que, entre alimentació, moda i complements, joguines, llibres i electrònica de consum, s'arribarà a una despesa d'uns 700 euros per llar. Pel que fa a la venda per internet, la CCC ha detectat que està incrementant, però encara
no és significativa, ja que, a l'hora de fer les compres nadalenques, els consumidors continuen preferint anar-hi personalment per evitar problemes amb la logística.

L'agència Deloitte coincideix amb els comerciants i manté que les llars de l'Estat es gastaran una mitjana de 684 euros per Nadal, fet que suposa, segons l'agència, gairebé un 9,8% més que l'any passat. Deloitte posa de manifest que el consumidor es mostra “més optimista que en anys anteriors” i calcula que augmentarà la despesa destinada a regals, viatges i oci; que seran menys les llars que hauran de demanar algun tipus de préstec per passar les festes, i que baixarà el percentatge de persones que en els darrers anys han optat per fer compres de productes de segona mà.

Aquest estudi també revela que, després dels atacs de París, la psicosi que hi hagi un atemptat en algun centre comercial podria fer disparar la venda per internet. “Aquestes notícies faran que la venda en línia pugi”, va assegurar Victoria Larroy, sòcia de la consultoria Deloitte, durant la presentació de l'informe de consum nadalenc del 2015. De tota manera, hi va afegir: “És possible que la psicosi duri només uns dies, perquè cada any hi ha riscos i, al final, la gent surt al carrer.”

Regals

Pel que fa als regals més desitjats, en el número 1 hi ha els diners en metàl·lic, la roba, el calçat i els llibres. Les tauletes electròniques, segons Deloitte, baixen en la classificació. Quant als regals dels infants, també perd pes la demanda de videojocs i es manté la predilecció pels jocs clàssics i educatius.

Després de diversos anys de baixades, i després de l'augment del 2014 (+3,2%), el sector de la joguina –que entre Nadal i Reis fa el 75% de les vendes de l'any– recuperarà les xifres anteriors a la crisi, segons l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguines. Per José Antonio Pastor, president d'aquesta associació, els peluixos i els sets de construcció són les joguines que més es venen. A banda d'aquests productes d'infants molt petits, les nines, en totes les seves formes i marques, continuen a dalt de tot en el rànquing de vendes.

70
per cent
dels regals de Nadal es compren durant el mes de desembre. El 30% es compren durant la primera quinzena.
700
euros
es calcula que es gastarà de mitjana cada unitat familiar en alimentació, regals i viatges aquestes festes de Nadal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona