Educació

Debat amb els educadors i el conseller

L'ESTORA

El conseller Vicent Marzà, competent en matèria educativa, ha compartit taula amb mestres en un debat a La Nau, amb motiu de la presentació d'un llibre que reivindica l'escola pública, des de la visió i la voluntat de fer d'ella el centre del nostre sistema educatiu. L'acte se situa dins de les activitats del Fòrum de Debats de la Universitat de València, un espai que durant la més que mediocre i trista etapa de governs del PP ha estat una zona de llibertat, crítica, i oposició constructiva indispensable, el qual malgrat el canvi de govern continua essent necessària.

La presentació del llibre de Maria Angeles Llorente, tenia un valor en si mateix, puix es el resultat d'unes experiències educatives en l'escola pública profitoses, tant per a la gent del ram, les i els mestres, com, igualment, pels ciutadans i la gent d'esquerra.

En tant que ciutadà en va interessar escoltar a la gent, puix, no podem limitar-nos a anar a les manis per l'escola pública, sinó que cal fer una aposta per conèixer els problemes i les idees de la renovació que ens plantegen. Per altra banda, tal i com es desenvolupà el debat des de la taula i des de baix, les propostes van més enllà del ritme de les institucions, i, tanmateix, del mateix govern que intenta protagonitzar o encetar el canvi. Això però, no hi és dolent, més aviat és un bon símptoma, ja que les idees de renovació exigeixen intercanvi d'opinions i experiències, no deixant l'elaboració de les opcions concretes a l'únic criteri dels experts o els tècnics.

Les critiques i la petició d'explicacions fetes amb trellat resulten sempre positives, decisions del nou govern com el tema dels llibres de text, i el de les escoles infantils, que segons sembla, s'han pres sense el previ debat amb la gent interessada i el món del ensenyament, evidencien com les urgències, o tanmateix, l'excés de pragmatisme poden conduir a errors o malentesos; així, doncs, la temàtica de si cal la desaparició dels llibres de text del currículum, no sembla encaixar amb la decisió pel curs present del Consell de subvencionar la compra de llibres, per això mateix, el conseller es va veure obligat a donar explicacions intentant justificar la decisió en base a la provisionalitat.

Vivim la possibilitat de canvi, hi ha voluntat, tenim una nova realitat política al País Valencià, i cal mantenir una activa vida ciutadana. En aquest sentit, tinc un proper exemple, el de l' entitat Valencians pel Canvi, de la qual sóc membre, segons algunes opinions l'esmentada entitat no tindria sentit al haver assolit l'objectiu del canvi, certament, li he donat voltes a l'assumpte, i discrepe. En la meua opinió ara cal la continuïtat del canvi i la transformació de moltes coses, entre elles la d'una escola pública plural i de qualitat.

Acabe de llegir a un pròleg de Josep Ramoneda on diu “hi ha molt que renovar, molt que reformar. A vegades les coses van més apressa que les institucions”, doncs bé, al meu parer calen debats oberts a tots els àmbits de la vida pública, amb participació dels polítics, i des de l' esquerra i el valencianisme cal impulsar-los, no deu haver-hi por a la discussió o les opinions, per eixa raó no ens podem diluir a les institucions, necessitem fer societat civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia