Societat

Comerç

Les joguines més demanades per Reis

‘Star Wars' un altre cop

Els gossets rescatadors de la sèrie televisiva, regal estrella de la temporada

Les princeses de gel Elsa i Anna repeteixen amb la mateixa força que fa dos anys

Els ‘drones' i els robots electrònics fascinen els adolescents

Noves nines Disney, filles de les més dolentes

Els superherois de Marvel i les nines Nenuco resisteixen a totes les modes

Els personatges de La guerra de les galàxies, la saga dels herois galàctics creada per George Lucas, tornen a ser, per segon any consecutiu, i coincidint amb el trentè aniversari de l'estrena del primer capítol, les joguines més demanades per Reis. L'any passat, amb l'anunci de la compra de les pel·lícules per part de Disney, la bogeria per Star Wars va sacsejar tot el planeta. Aquest any, amb el rebombori per l'estrena de l'últim capítol, Star Wars: El despertar de la força, també. Entre els personatges més estimats –també els més cars–, destaca el nou robot BB-8, que, tanmateix, no acaba de fer ombra a l'etern R2-D2.

Els que l'igualen en popularitat i aquest any s'han convertit en els ídols dels més petits de tots són els gossets de l'anomenada Patrulla canina, els personatges estrella d'una sèrie de televisió: en Ryder és un nen de 10 anys expert en tecnologia que va rescatar uns gossets i els va ensenyar a treballar en equip i a participar en missions de rescat. Per a desesperació dels pares i mares, i dels avis i tiets, les figuretes dels protagonistes d'aquesta sèrie de dibuixos animats estan pràcticament esgotades a totes les grans botigues des d'abans de Nadal.

Ara mateix, d'aquests personatges, ja gairebé només queden articles secundaris com ara puzles, pianoles, paquets amb pintures, bosses i samarretes. El camió dels gossets i el centre de comandament de Patrulla canina, sens dubte l'objecte més desitjat, està esgotadíssim. Tan sols es pot aconseguir per internet, i a preus desorbitats. Si fins fa dos mesos valia 50 euros, avui està a Amazon, la botiga en línia, a quasi 200, i tot i així no és segur que es pugui aconseguir. El fabricant, doncs, ha fet curt i en cap cas havia previst que aquests gossos serien l'estrella de Nadal i Reis.

Segons El Corte Inglés, les joguines relacionades amb Paw patrol són les més demanades als seus establiments, per sobre de les de Star Wars i tot. Les segueixen les nines de la pel·lícula Los descendientes, que han substituït les Monster High, les reines indiscutibles en els darrers anys (fins i tot al davant de l'eterna Barbie), que representava que eren les filles de Dràcula, l'home llop, etc. Aquestes van més enllà i representa que són les filles de les dolentes de les pel·lícules Disney: de la Malèfica, de la reina de la Blancaneu, etc.

‘Drones' i robots

El Corte Inglés situa en el tercer lloc de vendes les joguines electròniques: drones, robots i mascotes interactives. Els drones i els robots són, això sí, les joguines més demanades pels adolescents (tot i que també, sobretot els drones, agraden al públic adult).

Diverses botigues de joguines al detall de la cadena JAC expliquen que els Minions, els simpàtics personatges de la pel·lícula Gru, el meu dolent preferit, que va arribar a les cartelleres catalanes el 2015, també criden molt l'atenció i estan molt sol·licitats, sobretot els peluixos per als més petits. Tot i això,
la febre dels Minions no està superant, ni de bon tros, la passió que van aixecar altres personatges de la televisió i el cinema, com va ser el cas de Bob Esponja fa uns anys, els Furbies l'any passat i la Pepa Pig, la porqueta que fascina, encara, els més petitons.

‘Frozen' enamora

Els que continuen a dalt de tot de la llista dels top 10 són els personatges de Frozen, sobretot les princeses de gel Elsa i Anna, protagonistes d'una producció de Walt Disney (guanyadora de dos Oscars) estrenada el novembre del 2013. Inspirada en la història de La reina de les neus, de Hans Christian Andersen, aquestes princeses triomfen, per tercer any consecutiu, per damunt de totes les altres princeses de Disney, que, com cada any, també estan entre les joguines més demanades. Nines, disfresses i tots els accessoris de les princeses de Frozen, la Blancaneu, la Bella Dorment, la Ventafocs... estaran, en més o menys mesura, a gairebé totes les cases, sobretot a les que hi ha nenes.

Els superherois de Marvel com ara Spiderman, Hulk, el Capità Amèrica, Iron Man (amb moto, amb cotxe o sols), les incombustibles Tortugues Ninja i les figures dels Power Rangers, en canvi, apareixen en les cartes als Reis dels nanos de fins a 10-11 anys. A partir d'aquesta edat, i cada cop més, els nens i nenes comencen a demanar menys joguines i més mòbils, tauletes i novetats tecnològiques. Com sempre, però, es manté la tradició dels jocs de taula i els que són per fer experiments o per cuinar, que s'ha posat tant de moda.

Les nines bebès clàssiques –que ploren, que fan pipí, que diuen “mama”...– i els Lego, cada cop més sofisticats, i alguns de gran dificultat com ara les supernaus espacials de Star Wars i els robots, tots a preus desorbitats, són també joguines molt demanades, tot i que pel preu no són de les més venudes.

Els Lego i altres jocs de construccions, així com totes les escenes de figuretes Playmobil, per a totes les edats, es consideren ja clàssics infantils que mai, mai, perden popularitat i cada any són a dalt de tot de les llistes de vendes.

Els llibres infantils il·lustrats, cada cop més semblants a una obra d'art, pugen esglaons any rere any com a opció per fer un regal. Tot i que, malauradament, no són els més demanats. Nadal i Reis no són Sant Jordi, però és cert que amb els anys la venda de llibres augmenta i ja comença a ser una data molt important per als llibreteres.

Construcció de la identitat

Un cop més, els experts alerten del paper important de les joguines. “Les joguines tenen un paper vital en la construcció de la identitat de gènere i en la creació de l'univers simbòlic dels més petits”, afirma Sergi Fàbregues, professor dels estudis de psicologia i ciències de l'educació i membre de la Unitat d'Igualtat de Gènere de la UOC. “El joc –manté– és fonamental en la interiorització de valors que definiran la seva identitat de gènere i que construiran les expectatives, ja que jugant s'adquireixen hàbits, models i imatges del món.” En un moment tan important en què la societat veu, encongida, el maltractament psicològic a què estan sotmesos infants transsexuals, per exemple, tenir en compte la tria de jocs per als fills és fonamental.

Aquest expert de la UOC alerta que “cal escollir bé les joguines i ser conscients dels valors sexistes que porten implícits”. Segons el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), el 38,2% dels anuncis de joguines que els infants i adolescents catalans van mirar per televisió en la campanya de Nadal passada contenien estereotips de gènere. Dels quals, un 61,8% representaven estereotips de gènere femení i un 38,2%, de gènere masculí. “Els més comuns per als nens són el poder i la força, representats en cotxes o figures d'acció, i en el cas de les nenes, la cura, l'empatia i la bellesa física, generalment reproduïdes en nines, princeses i cuines”, afirma Sergi Fàbregues.

Amazon explica, parlant de la influència de les sèries de la televisió en els infants, que, per exemple, les nines que representen les filles de les dolentes de Disney ocupaven el 403è lloc en el rànquing, però després de l'estrena de la pel·lícula Los descendientes, a l'octubre, van passar al 16è lloc.

Rebaixes
Tot i que les rebaixes comencen oficialment a Catalunya l'endemà de Reis, el dia 7 de gener, algunes botigues, no específicament de joguines, tot i que alguna també, ja fan rebaixes. Això, per un cantó, significa que molts botiguers, aprofitant el buit legal i l'enfrontament entre el govern català i el de Madrid, opten per incomplir la llei. Però també dóna a entendre que potser ja és real un canvi d'hàbits al país i que ja comencen a ser multitud les famílies que fan el regal gros pel Pare Noel i no tant per Reis: una altra conseqüència de la globalització i l'americanització del nostre model cultural de societat –com celebrar Halloween per sobre de la castanyada i Sant Valentí com el dia dels enamorats més que no pas Sant Jordi– per reflexionar-hi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona