Societat

Clam perquè la mediació s'implanti a l'Audiència

Un grup de magistrats vol que el TSJC aprovi un protocol que reguli la resolució de conflictes en l'àmbit de família

Reclamen inversions a les administracions perquè deixi de ser testimonial

Mai és tard per iniciar una mediació en un conflicte judicial, i més si hi ha menors pel mig. És l'opinió d'un grup de magistrats de l'Audiència de Barcelona, que demana que el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) lideri l'impuls d'un protocol, consensuat amb tots els operadors jurídics, perquè la mediació també s'apliqui de manera reglada als tribunals de segona instància, que revisen recursos i sentències.

Raquel Alastruey i Pascual Ortuño, magistrats de la secció civil 12 de l'Audiència de Barcelona i membres de la secció catalana del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (Gemme), fa anys que ofereixen aquest sistema alternatiu de resolució d'un conflicte, en què un mediador intenta que les parts enfrontades parlin i intentin arribar a un acord, “sempre més gratificant que una sentència”. Hi afegeixen que la mediació és qüestió de mesos, mentre que la resolució d'un recurs a l'Audiència pot trigar entre un i dos anys. Plantegen que els experts en mediació tinguin un espai a l'Audiència i, mentre el cas no arriba a la taula del jutge, que s'intenti la mediació.

La custòdia compartida, les aportacions econòmiques, si l'escola dels fills ha de ser religiosa o no, si les ulleres graduades d'esquí de la filla són despeses extraordinàries... són alguns dels conflictes que els magistrats revisen en les 1.500 resolucions que dicten a l'any. “Amb la mediació s'eviten nous problemes com el no-compliment de la sentència, i en tots els casos els que sempre en surten malparats són els fills”, afirma Alastruey, premiada ahir pel TSJC amb motiu del Dia Europeu de la Mediació. “Als Estats Units, hi ha el concepte que la justícia té moltes portes i, com en medicina, et deriven segons el teu estat”, indica Ortuño, que afegeix que els casos que no es poden derivar a mediació són aquells en què “hi ha violència o desequilibri entre les parts”.

Amb la mediació es descongestiona l'administració de Justícia, i a més es resolen problemes enquistats. Alastruey explica que hi ha casos de jubilats separats que han estat tota la vida pledejant pel patrimoni, i parelles que han durat més temps als tribunals que de casades. I als professionals que només veuen la mediació com un negoci, Alastruey els respon: “No es tracta de quin tros de pastís em quedo, sinó que tots formem part dels ingredients.”

A més de la implicació dels advocats, Sara Pose , magistrada del TSJC i coordinadora de mediació, reclama que les administracions hi aboquin recursos perquè deixi de ser testimonial. “Es parla molt de la mediació, però ningú obre la butxaca. Calen inversions, perquè els mediadors no fan una tasca fàcil”, assegura. Pose impulsa des de l'any passat un programa pilot en tres jutjats socials de Barcelona, on els professionals no cobren. “No són importants les xifres, sinó el canvi d'actitud. Amb la mediació s'està arribant a acords globals de conflictes entre empresa i treballadors, i hi ha jutges i secretaris que no formen part del programa que també deriven casos a mediació”, explica satisfeta Sara Pose, i conclou: “Els jutges sempre hi som, però volem ser una justícia més humana.”

LES FRASES

Les nostres sentències no resolen el conflicte. La mediació també és tutela judicial efectiva
Raquel Alastruey
magistrada secció civil 12 de l'Audiència de Barcelona
Ja derivem casos a mediació, però ens cal un protocol per implicar-hi tots els operadors
Pascual Ortuño
magistrat secció civil 12 de l'audiència de barcelona
La mediació forma part del sistema judicial del país, i les administracions l'han de finançar
Sara Pose
magistrada del tsjc i coordinadora de gemme

Un miler de mediacions dels lletrats de Barcelona

Mercè Claramunt, responsable del Centre de Mediació del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Cemicab), informa que l'entitat va tramitar prop d'un miler de mediacions el 2015. De les quals, en uns 800 casos, una de les dues parts enfrontades tenia dret a justícia gratuïta. Com que les dues parts hi han d'estar d'acord, les mediacions que arriben a una entesa no arriben a les 200 anuals. Predominen els casos de família.

Catalunya té uns 2.000 mediadors en actiu

El Centre de Mediació en Dret Privat a Catalunya té registrats 2.032 mediadors actualment. Una iniciativa del Departament de Justícia és l'impuls d'un màster en mediació i justícia restaurativa.

Gimeno vol més implicació dels operadors jurídics

El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, va demanar ahir a tots els operadors jurídics, inclosos els jutges, que no siguin reticents a la mediació. En la jornada sobre la mediació van intervenir tots els actors.

Els reclusos també hi poden participar

El subdirector general de Reparació i Execució Penal, Marc Ceron, va participar en l'acte del TSJC. Va indicar que la mediació penal funciona des del 2007 a Catalunya i que els reclusos hi poden participar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia