Societat

El certificat antidelictes sexuals provoca el caos

Professionals i voluntaris que treballen amb nens topen amb una llei que no té eines per fer-se complir i no està desenvolupada

La Generalitat no sap com resoldrà cada cas i pressiona l'Estat

L'obligació de tots els treballadors i voluntaris que estan en contacte amb menors de demostrar que no tenen cap antecedent per delicte sexual ha provocat el caos en àmbits molt diversos. Professionals i voluntaris d'escoles, de la sanitat, de clubs esportius, entitats de lleure i molts altres de tot el país es veuen abocats, de cop i volta, a demanar un certificat d'antecedents penals que només s'expedeix en una oficina de Barcelona.

Aquest fet, a banda de col·lapsar des de fa dies el registre d'antecedents del carrer Garcilaso, ha escampat la incertesa entre les persones afectades i, fins i tot, en el mateix govern català que, a hores d'ara, encara no té clar quan i com han d'adaptar-se a la nova llei cadascun dels col·lectius. “Ens han dit que en el termini d'un mes esvairan dubtes”, diu Víctor Córdoba, responsable d'interins de la Federació d'Educació de CCOO.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va demanar ahir a la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que l'Estat “habiliti els mitjans necessaris per estalviar aquest mal servei al ciutadà”. També va intervenir en l'afer el síndic de greuges, Rafael Ribó, que va demanar a les administracions que creïn sistemes interns per “creuar dades” i guanyar agilitat en el procés.

Les cues al voltant de l'oficina del carrer de Garcilaso 123 s'han fet més llargues des que dilluns es va obrir la borsa de treball per cobrir vacants en els centres educatius públics de Catalunya. A molts docents i monitors se'ls va donar com a termini màxim per obtenir el certificat el 31 de gener i, de fet, el reglament que desenvolupa la llei estableix que aquesta no entrarà en vigor fins a l'11 de febrer. Davant la incertesa i el col·lapse que ha generat la situació, però, el Departament d'Ensenyament ha allargat el termini dels inscrits a la borsa de treball fins al 23 de març. Pel que fa als funcionaris, Córdoba explica que tenen fins a l'1 de març per presentar una declaració jurada conforme no han estat condemnats per delictes sexuals, un document que serà acceptat per l'administració fins que no es posi en marxa el registre central de delinqüents sexuals.

Per a la resta de col·lectius: mestres de l'escola concertada, interins, monitors, entrenadors i un llarg etcètera, la manera d'obtenir el plàcet per treballar amb nens és un campi qui pugui. Les empreses poden, amb el permís dels seus empleats, sol·licitar els antecedents dels seus treballadors de forma col·lectiva, però això només és a l'abast de les que tenen prou infraestructura per fer-ho, com les escoles més grans, segons expliquen des de la Fundació Escola Cristiana, que aplega la major part de centres concertats de Catalunya i que va recomanar que fessin els tràmits els professionals que s'incorporen als centres, però no els que ja hi són, a l'espera d'instruccions precises d'Ensenyament. També espera instruccions la Federació Catalana de Futbol, que va enviar una circular als clubs informant-los dels nous requeriments i deixa a les seves mans la resolució d'aquest desgavell.

Impotència i cadires de càmping

La Samanta Rozas, monitora de patinatge, i la Vivien López, de gimnàstica rítmica, s'esperen a l'exterior del registre d'antecedents, al carrer de Garcilaso, de Barcelona. Tenen els números 346 i 347 dels 560 que es van repartir ahir perquè s'han plantat a la porta hores abans que obrissin a les 9 del matí. “Quan hem arribat la cua feia tota la volta a l'illa de cases. Hi havia gent que hi era des de les quatre del matí i molts s'han emportat cadires de càmping”, expliquen. La Samanta és el tercer cop que ve: el primer dia hi va anar a la tarda, però després d'hores de cua els van dir que no els donaven més números. “La gent va començar a cridar, hi va haver un merder impressionant”. El segon dia hi havia tanta cua que se'n va tornar a casa i ahir confiava que s'ho treuria de sobre. La Vivien, que va haver de demanar permís a l'empresa per venir a fer la gestió, ho havia intentat anteriorment per internet, amb DNI electrònic i lector de targetes inclòs, però no se'n va sortir.

La Dúnia Garcia, monitora d'una escola concertada, va aprofitar les vacances de Nadal per fer el tràmit i ja aleshores va haver de fer molta cua, però s'ho va prendre amb filosofia. “Vaig aprofitar per anar a la perruqueria”, explica i, tot i que entén els motius de la llei, es fa creus que hi hagi hagut aquest desori. Els més damnificats, però, són els qui s'han hagut de desplaçar a Barcelona des de l'altra cap del país. “Jo no em puc queixar, que vinc de Castelldefels”, comenta l'Emilia Simón, mentre pacta amb la seva cap arribar un pèl tard a la feina i calcula quant pagarà de pàrquing.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia