Societat

Catalunya Nord perd 26 hectàrees que França cedeix a Andorra

Un vell conflicte franco-andorrà s'acaba partint un estany pel mig

Porta, a l'Alta Cerdanya, perd territori en benefici del Pas de la Casa

Al municipi de Porta, a l'Alta Cerdanya, li han retallat 26 hectàrees del seu terme municipal. França les ha cedit al municipi andorrà del Pas de la Casa. A inicis d'aquest any 2016 ha entrat en vigor l'acord al que van arribar en 2012 els governs de París i d'Andorra. El nou traçat fronterer entre l'Estat francès i l'andorrà passa ara pel mig de l'estany de les Abelles, a les fonts del riu Arieja. Aquest riu, que dona nom al departament francès limítrof amb Andorra, és qui ha marcat històricament la frontera entre Occitània, a l'Estat francès, i el Principat d'Andorra. Les autoritats andorranes havien reivindicat sempre la sobirania de l'estany, d'on actualment surt l'aigua potable que abasteix el Pas de la Casa.

Incidents diplomàtics

Les negociacions franco-andorranes per aquest canvi de frontera s'havien iniciat l'any 1988 quan diversos incidents havien tingut lloc a l'estany, provocant una crisi diplomàtica entre els dos Estats. Els andorrans s'havien apropiat, llavors, de les 26 hectàrees i de l'estany. El batlle del municipi nord-català de Porta, amb un grup d'habitants del poble, va pujar a l'estany del seu territori municipal i va bloquejar la captació d'aigua que havien instal·lat els andorrans. La policia andorrana va intentar detenir els nord-catalans disparant en l'aire, el que va provocar la intervenció de la gendarmeria francesa.

Després d'aquells incidents, les llargues negociacions han finalitzat fent passar la frontera pel mig de l'estany, el que permet als andorrans la captació d'aigua.

A la població cerdana de Porta, però, es demana ara que el terreny que passa sota sobirania andorrana no deixi de ser propietat del seu municipi. Una comissió franco-andorrana ha de posar-se d'acord, a partir d'ara , per situar les noves fites frontereres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia