Societat

Mataró vol aturar les màfies que ocupen pisos il·legalment

L'Ajuntament pretén evitar que el fenomen vagi a més i demana a la justícia que sigui més contundent amb aquests grups organitzats

Una comissió amb la participació d'entitats ciutadanes en farà seguiment

Mataró vol aturar el negoci que algunes màfies han trobat en l'ocupació de pisos. La crisi econòmica ha multiplicat el nombre de persones que s'han quedat sense sostre com a conseqüència dels desnonaments i que han trobat en els habitatges buits una sortida desesperada per l'emergència social. Però al mateix temps hi ha grups organitzats de delinqüents que han aprofitat la situació per ocupar els habitatges per, després, rellogar-los o vendre'ls il·legalment. La regidora de Benestar Social, Isabel Martínez (CiU), admet que si bé a la ciutat el nombre de casos no és gaire alt i el fenomen és incipient, considera que s'ha de combatre perquè al final no esdevingui un problema greu. Martínez, que explica que les zones més afectades són els barris de Cerdanyola i Rocafonda, creu que el motiu principal de la proliferació d'aquesta casos ve per la certa “laxitud” de la justícia, perquè entén que darrere d'aquest delicte d'usurpació hi ha sempre una finalitat social.

Conscients d'això, les màfies busquen pisos buits, normalment propietat d'entitats bancàries, però també de particulars, els forcen i se'ls fan seus. Com si es tractés d'una immobiliària, els posen al mercat i, fins i tot, signen contractes amb els nous inquilins que, evidentment, no tenen cap valor legal. A més, els assessoren perquè sàpiguen com han d'actuar davant dels propietaris, si apareixen, o la policia. Martínez explica que la situació acostuma a derivar en problemes de convivència veïnal, ja que sovint l'ocupació ve acompanyada de tràfic de drogues, amenaces i, en alguns casos, assetjament per tal que els veïns abandonin casa seva i poder comprar-los el pis a preus molt per sota del mercat. Quan s'hi intenta fer front, es topa amb la justícia, especialment a fiscalia, que en lloc de presentar una denúncia penal opta sistemàticament per la via civil. La decisió, segons la regidora de Mataró, no fa res més que demorar uns anys el procés i que, a tot estirar, acabi amb un desnonament.

Per intentar posar remei a aquesta impunitat, tant la regidora de Benestar Social com la de Via Pública, Núria Moreno (PSC), han demanat tant al fiscal com al jutge degà de Mataró que canviïn la manera de fer i que, sobretot, es diferenciï l'ocupació per una necessitat social de l'ocupació que porten a terme aquests grups organitzats. De tal manera que, en lloc de tramitar tots els casos per la via civil, els que realment estan vinculats amb aquestes màfies ho facin per la penal, amb penes que inclouen la possibilitat d'acabar a la presó. La petició aniria acompanya dels informes municipals, sobretot de la policia local, que acreditaria la situació. “El que no podem generar és la sensació que qualsevol pot donar una puntada de peu a la porta d'un habitatge i muntar-se el seu propi negoci llogant-lo per 300 euros a qui sigui”, comenta Martínez.

Una comissió

Preocupats per l'actuació d'aquestes màfies, el PP, a l'oposició, va demanar recentment al govern municipal reactivar una comissió que ja existia, la de sobreocupació d'habitatges, per tractar-hi el problema i trobar-hi solucions. La proposta s'ha recollit i estarà oberta a la resta de partits polítics, però també a les entitats i plataformes ciutadanes de la ciutat, perquè es pugui fer un seguiment acurat dels casos.

Els habitatges de Pla d'en Boet

Les ocupacions il·legals vinculades a aquestes xarxes delictives van sortir a la llum aquest estiu a la promoció d'habitatges de protecció oficial que la Generalitat va fer al barri de Pla d'en Boet. Els veïns van denunciar que alguns pisos que estaven buits s'havien tornat a ocupar per persones que de mica en mica van fer seu el territori i intimidaven la resta d'inquilins. És una situació insostenible que va fer, per exemple, que molts optessin per fer les maletes i marxar perquè no aguantaven més la pressió. La regidora de Benestar Social, Isabel Martínez, creu que ara la situació ha canviat i la zona “està més tranquil·la”. Les denúncies contra la vintena d'ocupacions il·legals han acabat derivant en desnonaments que s'han de produir en les properes setmanes. “Tan bon punt els pisos afectats quedin buits, hi entraran persones que tenim registrades a Benestar Social a l'espera d'un pis”, assenyala la regidora, que considera que les actuacions de vigilància i de control que s'han portat a terme han donat bons resultats. Com que els apartaments són petits, la intenció també és poder reformar-los interiorment i de dos pisos, fer-ne un de més gran perquè tinguin més sortida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt