Societat

Societat

Menú apte per a nens

El Gremi d'Hostaleria de Barcelona veu com una anècdota no traslladable a la capital catalana la polèmica creada a Roma per la decisió d'un restaurant de prohibir l'entrada a nens menors de cinc anys

La tendència creixent per la qual aposta un bon grapat d'establiments és fer compatible un dinar tranquil amb l'atenció als més petits

“L'incident de Romaés només una anècdota, una excepció fins i tot en la restauració italiana”

La iniciativa d'un restaurant de Roma que ha declarat que “no és grata la presència de nens menors de cinc anys” per evitar que l'interior de l'establiment es converteixi en “un camp de batalla” ha obert una polèmica a Itàlia que, de moment, no corre el risc de traslladar-se a Catalunya. Tot i que és cert que alguns establiments, en especial hotels i cocteleries, ofereixen serveis adreçats en exclusiva a un públic adult, és molt difícil trobar un restaurant que prohibeixi explícitament l'entrada a menors. “La ciutat té 10.000 punts de restauració, la qual cosa permet oferir un servei adaptat als diferents tipus de clients i això fa que es visqui el tema sense cap tipus de conflicte”, manifesta el director general del Gremi d'Hostaleria de Barcelona, Roger Pallarols, que entén que l'incident protagonitzat pel restaurant La Fraschetta del Pesce “és només una anècdota, una excepció fins i tot en la restauració italiana”.

Pallarols assegura que la tendència dels restaurants catalans és justament la contrària, promoure que els nens també gaudeixin de la bona cuina catalana i aconseguir que els pares “no només pensin en establiments d'arrel americana”. “Fa uns anys sí que era així, però això exclou les famílies d'una cosa tan valuosa com és la dieta mediterrània i és precisament això el que intenta potenciar el gremi”, aclareix el director general.

Entre les iniciatives que s'han engegat per promoure el gust per la cuina autòctona hi ha la guia Family Fans!, editada l'any 2015 i on es troben una cinquantena d'establiments que precisament destaquen per tenir una actitud activa a favor dels dinars en família. “Del que es tracta és de superar certes inèrcies i oferir espais on la convivència dels diferents ambients no sigui incompatible”, manifesta Pallarols, per qui el més important és deixar clar que aquesta situació “s'ha de viure sempre des de la normalitat i mai des del conflicte”.

Pallarols anima els establiments a sumar-se a la iniciativa perquè, moltes vegades, es tracta només d'introduir alguns canvis en la gestió o de redistribuir l'espai “perquè el públic adult pugui estar separat del públic familiar”.

L'Arrosseria Xàtiva, al carrer Bordeus de les Corts, és un exemple d'aquesta voluntat d'atendre les necessitats dels dos públics. Fa un any va obrir un segon establiment al costat, batejat com a Comunitat 33, on els dissabtes s'ofereix un “dinar pro família”. “Els nens tenen un espai lúdic amb televisió i colors per pintar i durant el temps que dura el dinar hi ha un pallasso que amenitza i entreté els més petits”, explica Victòria Garcia, responsable de comunicació de l'establiment.

“La resposta ha estat excel·lent, molts pares expliquen que per fi troben un lloc on poden anar amb nens sense haver d'aguantar males cares”, comenta Garcia. Ara bé, això no significa que els nens estiguin prohibits a l'Arrosseria. “En absolut, però quan les famílies vénen els dissabtes ja trien directament anar a Comunitat 33.”

Precisament és aquesta una de les reclamacions de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya, que els restaurants estiguin preparats per acollir els nens. “El problema és que molts no estan preparats, no tenen menú infantil, ni promouen activitats lúdiques adequades, ni es cuiden de la seguretat dels nens”, declara el director executiu de l'associació, Raúl Sánchez, que entén que són precisament aquestes mancances, “el fet que molts establiments no estiguin encara adaptats a les famílies amb nens, el que provoca que els nens acabin molestant”.

Des d'aquesta perspectiva, Sánchez valora iniciatives com ara la guia Family Fans! i el Segell de Turisme Familiar. “En un sector en què és possible oferir una atenció cada cop més personalitzada, tenen cabuda totes les ofertes”, comenta Sánchez, per qui no hi hauria d'haver “cap problema” en el fet que hi hagi hotels o restaurants que no acceptin nens, “sempre que no hi hagi una discriminació envers les famílies amb nens”.

Més consum familiar
No és casualitat que el Gremi de Restauració de Barcelona hagi editat en col·laboració amb l'Ajuntament la guia ‘Family Fans!'. A Catalunya com a la resta d'Espanya les famílies doblen la mitjana de consum europeu. Segons les últimes dades disponibles, el consum familiar en bars, restaurants i hotels representa més del 8% del pressupost familiar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]