Societat

L'Associació de Municipis Eòlics reclama establir un cànon per a les empreses que exploten els parcs

L'AMEC agrupa ja dotze consistoris i pròximament s'hi podrien adherir entre vuit i deu més

L'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC) insisteix en reclamar al Govern la creació d'una taxa o impost d'àmbit català per a les empreses promotores-explotadores de les centrals eòliques, que reverteixi d'una forma directa als ajuntaments, de la mateixa manera que ja estan aplicant diverses comunitats de l'estat espanyol. “El que volem és que aquests diners que les empreses ja reconeixen que han de pagar al territori, s'estableixin per llei”, segons el president de l'Associació i alcalde de la Granadella (Garrigues), Carlos Gibert.

Els ajuntaments afectats asseguren que, en funció de l'acord signat entre les empreses i els consistoris, la compensació pot oscil·lar entre els 700 i els 3.000 euros per cada megawatt de potència instal·lada.

En declaracions a l'ACN, el president de l'entitat i alcalde de la Granadella, Carlos Gibert, reclama la creació d'un nou impost o taxa d'àmbit català que haurien de pagar les empreses promotores-explotadores dels parcs eòlics i que revertiria de forma directa als ajuntaments que compten amb parcs eòlics al seu terme municipal. Galícia va ser la primera en instaurar al 2006 aquest cànon autonòmic, al 2008 el País Valencià va seguir l'exemple i, posteriorment, també el van aplicar Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

L'objectiu de l'AMEC és que també el Govern incorpori i pugui recaptar aquesta taxa o impost a les empreses energètiques que exploten parcs eòlics al territori.

Cal recordar que l'Associació de Municipis Eòlics ja va traslladar aquesta petició el 22 d'abril del 2015 al Parlament, amb la compareixença del president de l'AMEC, Carlos Gibert, i del l'autor de l'estudi sobre l'Impacte econòmic de les centrals eòliques en els pressupostos municipals de Catalunya i actualment diputat de la CUP, Sergi Saladié.

L'estudi posa de relleu que “no hi ha una clara correlació entre la distribució geogràfica de les centrals eòliques i els rendiments que aquestes aporten als territoris”. Per això, “les diferències entre els rendiments d'unes i altres centrals rauen més aviat en els tipus d'IBICE que té aplicats cada municipi, en si estan actualitzats els elements de les centrals que han de tributar a través d'aquest impost, els tipus d'IAE, així com els tipus de convenis que tinguin signats cadascun dels municipis amb les empreses explotadores de les centrals eòliques”, segons recull l'estudi elaborat per Saladié. Justament una de les propostes que fa passa per la creació d'una taxa o impost a Catalunya que gravi a les empreses explotadores de centrals eòliques.

Dotze municipis integrats a l'AMEC i vuit o deu més que també s'hi volen adherir

El 10 d'octubre del 2014 es va constituir a la Granadella l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya, integrada per aquest municipi garriguenc, a més de Gandesa, Tarrés (Garrigues) i la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre). L'entitat va néixer amb l'objectiu d'esdevenir un interlocutor dels municipis afectats per tal de representar, defensar i promoure de forma conjunta els interessos generals d'aquests en el territori on existeixin parcs eòlics destinats a la producció d'energia elèctrica.

A Catalunya, el sector empresarial es troba representat per una patronal d'empreses eòliques EolicCat però fins a la creació de l'AMEC no existia cap entitat que representés i defensés els interessos dels municipis davant les empreses i les administracions competents.

El 2 de febrer passat la junta directiva de l'AMEC va acceptar en assemblea la incorporació de vuit municipis eòlics més, després que haguessin aprovat als respectius plens municipals l'adhesió a l'entitat. Es tracta d'Argençola (Anoia); Batea (Terra Alta); Castellfollit del Boix (Bages); el Molar, Pradell de la Teixeta i Torre de Fontaubella (Priorat); Sant Guim de Freixenet (Segarra), i Fulleda (Garrigues).

Ara l'entitat ja aglutina dotze ajuntaments, tot i que entre vuit o deu més també han endegat les gestions per adherir-s'hi, segons explica Gibert. Amb la incorporació de les poblacions que han manifestat la seva voluntat de formar part de l'AMEC, l'associació agruparà la meitat dels municipis eòlics del país i més del 50% de la potència eòlica, destaca. Cal tenir en compte que a Catalunya hi ha 39 municipis que compten amb algun parc eòlic al seu terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona