Societat

Tasques de control de nàiade exòtica al Baix Ter

Tres treballadors de la Fundació Onyar-la Selva han completat les feines de control i captura manual de l'espècie invasora

La plana és zona de protecció de la nàiade autòctona

Les feines de control i de seguiment de nàiades exòtiques ja han finalitzat als regs de la plana del Baix Ter, en una acció emmarcada en el conveni de col·laboració establert entre la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa per conservar i millorar els espais naturals a la demarcació de Girona, unes tasques que busquen el foment de la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social.

En concret, en els treballs fets al Baix Ter han participat tres persones de la Fundació Onyar-la Selva que s'han encarregat de capturar manualment la nàiade invasora, una feina que serveix per incidir, especialment, en la preservació de les espècies autòctones. La retirada de fauna invasora serveix també per fer seguiment i estudi de l'evolució de les poblacions autòctones, un treball a què l'entitat financera ha aportat 20.000 euros.

La plana del Baix Ter constitueix una zona important per a la conservació de les nàiades (bivalves d'aigua dolça), ja que encara s'hi troben quatre espècies autòctones de les sis conegudes a Catalunya. Totes les nàiades autòctones són espècies amenaçades a Catalunya, amb poques o molt poques poblacions conegudes.

Aquests bivalves autòctons es troben legalment protegits però també amenaçats per la competència d'una nàiade invasora d'origen asiàtic Sinanodonta woodiana Les nàiades (bivalves d'aigua dolça), abans molt abundants als rius de Catalunya, han patit una forta regressió. Tot i trobar-se legalment protegides, es tracta d'un grup faunístic fortament amenaçat. A Catalunya, se'n coneix la presència de sis espècies autòctones, de què cinc encara són presents a la conca del riu Ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia