Salut

La Vall d'Hebron, primer hospital català en utilitzar el robot Da Vinci per extreure bufetes sense obrir el pacient

La tècnica permet recuperar més ràpidament la funció urinària i mantenir l'erecció, a banda de disminuir el temps de recuperació

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron és el primer de Catalunya que utilitza el robot quirúrgic Da Vinci per dur a terme cistectomies amb derivació ileal intracorpòria, o el que és el mateix, l'extracció de la bufeta de l'orina i la creació de la ileostomia. La intervenció es concreta en crear una obertura artificial entre dues cavitats o entre aquestes i la superfície del cos sense necessitat d'obrir el pacient.

La tècnica ja s'ha aplicat en tres ocasions, segons Vall d'Hebron, amb “gran èxit”. Aquest procediment és el pas previ a la realització d'una bufeta nova sense obrir el malalt i permet preservar-ne les funcions de continència urinària i capacitat d'erecció.

La primera intervenció amb el suport d'aquest robot es va fer el novembre passat. Fins ara els cirurgians havien d'utilitzar tècniques més invasives que obligaven a fer la derivació urinària de manera oberta.

Ara es pot evitar aquest pas amb la reducció del temps d'intervenció i del risc de sagnat que comporta. Tot plegat, a més, ajuda a recuperar el pacient més de pressa. Fins ara s'havia utilitzat aquest sistema en 21 ocasions (en 19 homes i 2 dones) però en tots els casos s'havia optat per obrir el pacient per reconstruir la via urinària.

Les tres intervencions que s'han fet ara permetran l'equip de cirurgians que l'ha dut a terme, encapçalats per Carles Raventós, del servei d'Urologia Vall d'Hebron, crear un programa per fer una operació d'aquest tipus al mes.

La cistectomia radical amb neobufeta es practa a pacients que han desenvolupat un càncer en aquest òrgan. Està indicada en pacients joves, sexualment actius i preocupats per l'estètica. La intervenció consisteix en extreure l'òrgan i crear el que s'anomena neobufeta, a partir d'un segment de l'intestí prim, l'íleum o ili.

La intervenció assistida pel robot Da Vinci evita fer grans incisions a l'abdomen del pacient. De fet, les cicatrius que queden són mínimes, procedents de les incisions que permeten l'entrada dels instruments robòtics. El sistema permet el cirurgià tenir una visió en tres dimensions i en alta definició de l'interior del pacient, així com més mobilitat.

El sistema quirúrgic Da Vinci és una plataforma robòtica de la firma nord-americana Intuitive Surgical. Potencia les capacitats i habilitats del cirurgià i ofereix una opció mínimament invasiva en procediments de cirurgia complexa major.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona