Societat

Nevada atípica i irregular

El temporal de fred i neu s'avança i es concentra sobretot a les comarques de Lleida i al nord de Tarragona

Les estacions d'esquí veuen
que salvaran la Setmana Santa

Les previsions indicaven que la neu arribaria al país dissabte a mig matí, però les comarques de Lleida i de Tarragona, les més afectades pel temporals, van veure caure els primers flocs de neu ja de matinada. A més d'arribar abans del previst, la neu va afectar, de manera atípica, punts per sota de la cota de tres-cents metres.

A la demarcació de Tarragona, la pluja intensa va començar passades les cinc de la matinada i la temperatura va començar a baixar a cotes d'entre 500 i 700 metres en punts de les muntanyes de Prades. Precisament la situació més comprometedora va tenir lloc a Prades. Allà, uns vuitanta cotxes que s'hi havien desplaçat bàsicament per gaudir del paisatge nevat van veure al vespre que no podien sortir de la zona pel cúmul de neu a la carretera. Els Mossos s'hi van desplaçar i una màquina llevaneu, no sense dificultats pels vehicles immobilitzats, va netejar la via i va fer pas als afectats, ja entrada la nit. Al Montseny va passar un episodi similar però amb menys afectats.

Més enllà d'aquests incidents, la jornada va transcórrer sense fets remarcables. A la Conca de Barberà la majoria dels municipis van quedar enfarinats a primera hora del matí però la neu no va agafar. La mateixa situació es va viure al Priorat i en alguns municipis de l'Alt Camp, el Baix Camp i la Terra Alta.

Les incidències viàries també van ser menors. Segons el Servei Català de Trànsit, es van comptabilitzar 28 carreteres a tot Catalunya afectades pel temporal de neu o gel. La Generalitat va activar el pla Neucat, amb més de cent màquines llevaneu i milers de quilos de sal preparats per netejar les carreteres afectades. Pel que fa a les comarques de Tarragona, l'altre punt del país on la neu va ser intensa, en algun tram de la C-14, com a Montblanc, va ser obligatori l'ús de cadenes durant el matí i es va restringir el pas de camions. A més, la T-701 es va haver de tallar de Cornudella de Montsant a Prades, la T710 de Prades a Poblet i la TV-7092 a l'altura de Castillejos, al Baix Camp.

La majoria de vies afectades per la nevada, però, estan situades al Pirineu i Prepirineu de Lleida. A primera hora del matí, la nevada afectava l'autovia A-2 al seu pas per la plana de Lleida i també l'N-240, entre Tarrés i Vinaixa. Posteriorment la mobilitat es va complicar més cap al nord. En vies com la C-14 a Ponts i l'N-230 a Vielha es va restringir el pas de camions.

Ahir al vespre el temporal només mantenia tancada a la circulació una carretera, la T-701, a l'altura de Cornudella de Montsant (Priorat), mentre que era obligatori l'ús de cadenes a sis vies, entre les quals la BV-4031 i la BV-4243, a Castellar de n'Hug i Castellar del Riu, respectivament.

En el cas de Barcelona, la demarcació es va despertar amb pluges i fred, però la neu sembla del tot descartada, també per al dia d'avui, més enllà d'uns folcs a Collserola a la capital. En molts moments fins i tot va lluir el sol.

Pel que fa al telèfon d'emergències 112 de Catalunya, a les sis de la tarda havia rebut 222 trucades relacionades amb l'episodi de nevades. La majoria de les trucades van ser per incidències de trànsit, obstacles a la calçada i inundacions. Els Mossos d'Esquadra i diverses policies locals van realitzar 168 serveis per incidències en el trànsit en diversos punts del territori. La majoria van ser per ajudar vehicles que havien quedat entravessats per la neu. En moltes poblacions les brigades municipals van haver de realitzar serveis per calamarsades intenses que van caure de manera dispersa al territori. Els Bombers de la Generalitat havien atès, fins l'hora de tancar l'edició, 52 avisos relacionats amb la meteorologia adversa. No es comptabilitzava cap persona ferida.

Alegria a les estacions

Les estacions d'esquí del Pirineu català, el lleidatà i el gironí, són les que més van aplaudir la nevada d'ahir. Es mostraven esperançades, després d'un hivern que no s'està recordant gaire del sector. El temporal d'aquest cap de setmana ja els ha deixat gruixos de neu d'entre vint i trenta centímetres, unes xifres que veuen de bon ull i que, tal com assenyalen, els permetran millorar la qualitat de la neu i garantir unes bones condicions fins a Setmana Santa.

En el cas del Pirineu gironí, Vallter 2000 va registrar 25 centímetres de neu nova i la Molina ja va avançar que les noves precipitacions els permetran obrir tot el complex. Pel que fa a les comarques lleidatanes, Port del Comte i Tuixent-la Vansa van ser les més beneficiades per la neu. La previsió és que les nevades es reactivin durant el dia d'avui.

La nevada era molt esperada per tot el sector dedicat a l'esquí, ja que una gran part de les instal·lacions no han pogut obrir amb normalitat tot el seu domini esquiable o equipaments per falta de neu. I és que, durant els primers mesos d'hivern, han hagut de fer funcionar els seus canons de neu artificial per poder obrir una part de les pistes.

28
carreteres
catalanes van quedar ahir afectades, en diferent grau, pel temporal de pluja i neu
80
cotxes,
aproximadament, van quedar atrapats a Prades a causa de la neu

Avui s'aconsella mantenir la precaució

Durant el dia d'avui es preveu que continuïn les tempestes, motiu pel qual es recomana a la població que eviti tant com es pugui els desplaçaments pel país. El temporal continuarà i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu pluges i que pugui tornar a nevar o a caure calamarsa en gran part del territori català i fins a cotes de 500 i 600 metres. Les nevades, segons les previsions, es restringeixin avui diumenge a la zona del Pirineu Occidental.

La complicada situació meteorològica va portar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané, a advertir de la necessitat d'extremar les precaucions atès que les condicions del temps, segons va subratllar, “són molt irregulars i poden donar sorpreses”. Jané, va assegurar ahir que l'episodi de pluja i nevades “no ha acabat”, i va demanar “prudència i precaució a l'hora de desplaçar-se”. En una atenció als mitjans després de la reunió del comitè tècnic del pla Neucat –que es manté activat–, va remarcar que havia nevat en cotes poc habituals, però que ja estaven preparats, per la qual cosa es va poder actuar amb “rapidesa”. Jané va demanar a la població estar alerta de com evolucionarà la previsió meteorològica i de possibles nous incidents que es puguin produir durant el dia d'avui.

“Que ningú decideixi el que ha de fer i o si s'ha de desplaçar o no mirant únicament per la seva finestra,
perquè el pot induir a error”, va afirmar el conseller d'Interior de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia