Educació

Les universitats i el Centre Tecnològic exhibeixen el “potencial” de Manresa

L'associació de professionals Gest! uneix per primera vegada els pols de coneixement per “realçar” les possibilitats i el “talent” que té la ciutat

L'associació de professionals Gest! ha unit per primer cop les tres universitats de Manresa i el Centre Tecnològic (CTM) per donar visibilitat al “potencial” que té la ciutat. Amb aquesta idea, han fet néixer el col·lectiu 3Ct: “ciència, cultura i coneixement elevat a la potència de talent”, va detallar Josep Sinca, president de Gest!, en la presentació feta ahir.

Tal com va explicar José Manuel Prado, director del CTM, “Manresa és una ciutat privilegiada, amb tres universitats implantades i un centre tecnològic de nivell, un fet que es dóna a pocs llocs”. La capital del Bages té “talent”, però tal com va dir Rosa Argelaguet, directora de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (Epsem), “a vegades no se li dóna prou valor”. També va apuntar: “Cal fer més soroll, perquè a vegades n'hem fet poc, i fer-nos cada cop més visibles; les empreses han de saber què tenim, perquè potser depèn d'això que s'instal·lin aquí.”

En aquesta línia, el nou col·lectiu va presentar un cicle de conferències que pretén apropar l'activitat acadèmica universitària a la població (vegeu la peça). Però no es volen quedar aquí. “Tenim més pretensions i la voluntat és continuar la col·laboració”, va assegurar Sinca.

De seguida li va agafar la paraula Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages (FUB) i vicerector del campus Manresa de la UVic-UCC, que va subratllar que la iniciativa obrirà “un espai de reflexió, discussió i crítica” que ha de permetre “plantejar elements de futur”. “Fins ara hem estat mancats d'aquest tipus de col·laboració i podem ser claus, en l'àmbit públic i en el privat”, va afirmar Martínez. De la mateixa manera es va pronunciar Mònica de Llorens, delegada de la UOC a la Catalunya Central, que va ressaltar la importància d'unir “universitats i societat civil” per fer visible el coneixement que genera el territori.

El salt posterior

Un dels que ahir tenien més clar que cal “apostar” per la comarca és Francesc Santasusana, administrador del Grup Assegurances Santasusana, empresa que ha volgut celebrar els 90 anys de trajectòria patrocinant el cicle de 3Ct. “Ens trobareu amb tot el que comporti estima i orgull pel Bages i per Manresa, perquè l'autoestima creix amb iniciatives com aquesta.” Tal com va dir Prado, “és la base per al salt posterior”.

LES FRASES

Cal fer més soroll, perquè aquí potser n'hem fet poc; les empreses han de saber què tenim
Rosa Argelaguet
directora de l'epsem
Obrim un espai de reflexió, discussió i crítica que ens permetrà plantejar elements de futur
Valentí Martínez
director general de la fub

La ciència, a l'eix del debat

El primer cicle de conferències que organitza el col·lectiu 3Ct tindrà la ciència com a pal de paller. S'estrenarà el 8 de març amb la taula rodona Dones i ciència, que reunirà tres doctores (una en biologia i dues en enginyeria) amb la idea “d'animar les dones a incorporar-se en l'àmbit científic i tecnològic, on encara són poc presents”, va explicar Rosa Argelaguet, directora de l'Epsem i una de les doctores que hi participaran. El cicle continuarà amb Ciència i talent, una conversa entre els escriptors Salvador Cardús i Genís Sinca (14 d'abril). I el conseller Santi Vila versarà sobre Ciència i història en una data que no s'ha confirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia