Societat

Memòria històrica

La primera ‘mani' sense bufetades

Badalona celebra els 40 anys de la primera manifestació tolerada a l'Estat Espanyol

Molts dels assistents van tornar ahir al carrer

No va ser autoritzada, però tampoc denegada. I va ser així com 5.000 persones van entendre que els hereus del règim franquista farien els ulls grossos davant la manifestació “proamnistia” que es va organitzar a Badalona. Ahir es van complir quaranta anys d'aquella revolta democràtica, d'aquell acte reivindicatiu que ha passat a la història com a la primera manifestació tolerada de l'Estat. I molts dels seus impulsors van voler recordar ahir aquell esclat, esdevingut uns dies després de dues manifestacions de les mateixes característiques que van sacsejar Barcelona i que van acabar a garrotades. De la manifestació d'aquell 29 de gener de 1976, el periodista Enric Giralt va escriure: “L'alcalde Isidre Caballería va reconèixer que durant la manifestació no les tenia totes perquè la policia, els grisos, tenien ganes d'impedir-la.”

Per sort, la manifestació va transcórrer sense problemes. Els únics aires que es respiraven eren els de la victòria, recordaven ahir alguns dels seus protagonistes, que més tard conqueririen l'Ajuntament: l'exalcaldessa Maite Arqué i els exregidors Manuel Armentero, Jaume Oliveras, Alfredo Amestoy, Pedro Jesús Fernández... “Si no ens feia por protestar quan sabíem que acabaríem rebent bufetades, com ens havia de fer por aquell dia que no ens havien prohibit concentrar-nos?”, repetien ahir alguns veïns.

La manifestació de fa quaranta anys va ser promoguda per l'Assemblea Democràtica de Badalona. La preparació s'havia dissenyat des de la clandestinitat, des del menjador d'un dels promotors. Hi van assistir famílies senceres, tot i que la majoria dels presents eren homes. La gent es desplaçava des de tots els barris. No se la van voler perdre alguns referents dels moviments antifranquistes, com Lluís Maria Xirinacs i Joan Reventós. L'alcalde de Badalona d'aleshores va nomenar Rafael Madueño responsable de la manifestació. Ahir no hi era present perquè no havia estat convidat i des d'Avancem-MES es va lamentar “la minimització de l'espai socialista”.

L'acte d'ahir estava organitzat per la Comissió de la Memòria Històrica i per l'Ajuntament de Badalona. Els presents van reproduir part de la manifestació, amb alguns crits de Llibertat, amnistia, estatut d'autonomia. A la plaça de la Vila els va rebre l'alcaldessa, Dolors Sabater, que va subratllar que “la democràcia guanyada se'ns ha fet curta i ara hem de seguir lluitant”. Ahir no faltaven els ciutadans que es preguntaven si realment han transcorregut quaranta anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES