Societat

Societat

Jutgesses de gènere

Dotze magistrades de Catalunya i l'Estat espanyol constitueixen una associació per promoure la igualtat en tots els àmbits socials

Reclamen major càstig a l'extorsió i la violència masclista, i formació “obligada” a jutges i policies

Traspuen fermesa i una il·lusió desbordant. Dotze dones magistrades de Catalunya i l'Estat espanyol han constituït Associación de Mujeres Juezas de España (AMJE) amb vocació de defensar i aplicar la justícia de gènere arreu. “No som res sense els moviments socials. No som una entitat corporativista. Volem ser l'altaveu de totes les dones”, va manifestar Amaya Olivas, magistrada social a Barcelona, en la cloenda de la presentació de l'entitat divendres al Centre d'Estudis Jurídics de Barcelona.

L'associació –que té com a vicepresidenta l'exconsellera Mar Serna– va presentar els seus reptes i propostes per canviar la societat masclista des de diferents arestes. “Una magistrada pot patir assetjament en el seu lloc de treball, pot ser d'un que depengui d'ella”, afirmava Ana Salas, magistrada social a Sabadell, que va advocar perquè totes les empreses tinguin un protocol de prevenció de l'assetjament sexual. Un problema real que s'ha oblidat de tipificar el Consell General del Poder Judicial en el nou règim disciplinari per a jutges i jutgesses, va dir.

Lucía Avilés, magistrada a Arenys de Mar, va abordar nous plantejaments en conciliació laboral. “Hem de dictar sentències per canviar realitats, hem de fer justícia de gènere”, va reivindicar Avilés. En aquest sentit, Zita Hernández, magistrada d'un jutjat penal a Barcelona, va revelar que algunes persones els han dit “valentes” per fer l'entitat, i que altres les han criticat per dir-se “jutgesses”. “Què som, si no?”, va preguntar.

La presidenta d'AMJE, Glòria Poyatos, magistrada de Lanzarote, va tractar la xacra de la violència contra les dones. “Som resolutives i hem plantejat un decàleg de propostes. El legislador –va exigir– ha de completar i resoldre la sextorsió, que és l'extorsió a canvi de sexe, els abusos dels funcionaris... Cal que les víctimes de violència sexual tinguin justícia gratuïta i mitjans com les de violència masclista; les dones immigrades que ho pateixin han de tenir asil...” Poyatos, enèrgica, va reclamar “formació obligada” per a jutges, fiscals i policies per donar garanties a les víctimes. Un altre pilar d'AMJ –del qual també són fundadores Ana Castán i Adoración Jiménez– és “educació en justícia igualitària”, que elles mateixes volen explicar a les aules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia