Societat

Ensenyament

Celebració de la First Lego League estatal a Girona

Molt més que robots

Ahir, es van aplegar cinc-cents joves talentosos en la final de la desena edició de la Lego League celebrada al col·legi Maristes de Girona

Més enllà dels premis, s'hi fomenten les vocacions científiques i tecnològiques

Que la First Lego League (FLL) és molt més que robots, com diu el seu eslògan, quedava clar només presenciant algun dels projectes presentats pels 48 equips participants –en total, uns 500 talents, d'entre deu i setze anys– en la final celebrada, ahir, al col·legi Maristes de Girona. Com el d'Overclock Axular, el grup vingut de Sant Sebastià, que van impressionar amb la presentació teatralitzada del seu projecte científic de reciclatge de pells de taronja anomenat Citrus, i que s'adiu a la perfecció a donar sortida innovadora a la gestió de residus com demanen les bases d'aquest any. O la demostració impecable de l'aprenentatge dels valors i el treball d'equip assumit pels joves del grup Olivares, vinguts del petit poble cordovès de Priego, a l'hora de desenvolupar el seu projecte per concentrar el procés de reciclatge en una única boca de contenidor.

És clar que també tots van participar en la clàssica competició del joc del robot, en què el disseny i la programació juguen un paper destacat. Però són els tres reptes (projecte científic, torneig de robòtica i aprenentatge de valors) els que fan apassionant aquest torneig en què es requereixen recursos d'innovació, tant com bones dosis d'esperit emprenedor, talent, comunicació, treball en equip, compromís i cooperació. Com remarca Ricard Huguet, president de la Fundació Scientia, coorganitzadora de la Lego League juntament amb la Fundació Princesa de Girona i la Universitat de Girona, “això no és una competició, és més aviat una co-pertició [de l'anglès co-pertition], la suma de col·laboració i competició”. Una combinació que, com apunta, “dóna peu als participants a descobrir la diversió i l'emoció per la ciència i la tecnologia”. I, com bé destaca, a més de fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre els joves, la FLL “pretén preparar-los perquè desenvolupin les habilitats i les competències que els demandarà el mercat laboral en el futur”.

Tanmateix, malgrat tots aquests aprenentatges, i com mana el tòpic, el més important és competir: a la Lego League també hi ha guanyadors. Molts, fins a 22 premis, com a reconeixement a la tasca desenvolupada.

A destacar, el primer premi –atorgat per la suma de la puntuació de totes les categories– a Mechatronic Ants de Navarra. En segon lloc, els bascos Overclock Axular i en tercer, els navarresos Fsingenium Team. Pel que fa als equips gironins, els tres participants en la gran final han rebut algun guardó: els figuerencs Vídem42, el segon premi a la inspiració; els gironins Mini Salvauth Park, el segon premi a la solució innovadora i Arobot Infinity, de Castell-Platja d'Aro, el primer premi a l'estratègia i la innovació.

Aquí no s'acaba l'aventura d'aquests joves talents. Una dotzena dels premiats tenen, ara, l'oportunitat de participar en tornejos internacionals, com ara el World Festival (St. Louis, Estats Units), l'Asia Pacific Open (Sydney, Austràlia) o l'Open European Championship (Tenerife) que aquest any estarà organitzat també per Fundació Scientia i acollirà més de 800 participants de tot el món entre els dies 4 i 7 de maig.

500
talents,
d'entre deu i setze anys, han participat en la final estatal de la First Lego League. El repte d'aquest any, Trash Trek, ha plantejat als participants buscar solucions reals innovadores a la gestió de residus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró