Societat

Sitges obliga a censar l'ADN dels gossos per identificar els amos que no recullen els excrements

L'Ajuntament vol localitzar els “propietaris incívics” analitzant mostres de les defecacions a partir de l'any que ve

L'Ajuntament de Sitges obligarà aquest 2016 a censar els gossos incorporant la informació de l'ADN per identificar l'amo que no hagi recollit els excrements del carrer. La intenció és agafar mostres de les defecacions i analitzar-les per saber a quin animal corresponen i qui n'és el propietari. El govern preveu actualitzar durant els següents mesos la base de dades municipal, de manera que l'any que ve es puguin agafar les primeres mostres i sancionar els “propietaris incívics”. El regidor de Territori i Sostenibilitat, Jordi Mas, ha lamentat que ara “només” s'imposen desenes de multes anualment perquè és “complex” enxampar la persona que no recull els excrements del seu gos. Amb el nou mètode, Mas espera localitzar aquests ciutadans.

Durant els propers mesos, l'Ajuntament de Sitges demanarà a tots els veïns amb gos que actualitzin les dades del cens municipal: a l'actual informació sobre el propietari i el domicili, s'hi sumarà l'ADN. Els gossos podran mantenir el xip actual i la incorporació de les dades genètiques s'haurà de fer a través del veterinari –amb un procés que serà gratuït temporalment–. Als animals que s'hagin de censar per primer cop, ja se'ls demanarà incloure l'ADN. Ara l'Ajuntament està ultimant els serrells jurídics de l'ordenança municipal.

Actualment Sitges té 1.200 gossos censats. La previsió és que a finals d'aquest 2016 s'hagin actualitzat les dades de, com a mínim, el 80%. Serà llavors quan es començaran a agafar mostres dels excrements del carrer per veure de quin gos són i qui n'és l'amo, que rebrà una multa de més de 300 euros. Les analítiques de les caques les gestionarà l'empresa Vetgenòmics, una starup de la facultat de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'Ajuntament assegura que el cost de les proves es liquidarà amb les sancions.

El regidor de Territori i Sostenibilitat confia que les identificacions resolguin la situació actual, en què és “complex” saber qui són els propietaris de gossos que no recullen els excrements. “La gent a vegades no entén que no podem posar una multa si no hi ha un agent de l'autoritat que no ha vist”, lamenta Jordi Mas. Amb el sistema que preveuen instal·lar l'any que ve, Mas calcula que les “desenes” de multes que es posen anualment a Sitges als qui no recullen les caques de gos es podrien convertir en “centenars”.

Amb tot, l'Ajuntament admet que s'enfronta al risc de prendre mostres d'excrements d'animals que no estiguin censats a Sitges. Per aquest motiu ja ha mantingut contactes amb el Consell Comarcal del Garraf i la Diputació de Barcelona per estendre la iniciativa: “Si no tenim una base de dades àmplia de la informació genètica dels gossos, no serem capaços de generar un projecte sostenible”, ha afirmat Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona