Salut

Més de 13.500 gironins, pendents d'una intervenció

La llista d'espera quirúrgica ha disminuït únicament en un centenar de persones en un any

Hi ha 2.083 persones que s'esperen per ser operades de cataractes, un 10% menys que el 2014

El desembre del 2015 hi havia a la regió sanitària de Girona un total de 13.596 persones pendents d'una intervenció quirúrgica, segons les dades que el Departament de Salut va donar a conèixer ahir. En relació amb el desembre del 2014, en què hi havia 13.705 pacients en aquesta situació, la llista d'espera per a operacions ha baixat lleugerament, en 109 persones, la qual cosa representa un 0,79% menys.

D'aquests 13.596 pacients en llista d'espera, la major part –9.787 persones, prop del 72%– no tenen un temps màxim d'espera garantit, una situació que sí que tenen 3.809 malalts (un 28%). Però aquesta dada no es pot comparar, globalment, amb la de fa un any pel canvi de normativa que va entrar en vigor l'1 de maig del 2015 i que va suposar, entre altres coses, l'ampliació de 14 a 27 del nombre de procediments amb un temps màxim d'espera garantit.

Les úniques intervencions que no han estat afectades per aquests canvis i que, per tant, són comparables amb les de desembre del 2014 són les de cataractes, pròtesis de maluc i de genoll, que tenen un temps màxim de garantia de sis mesos. Pel que fa a les cataractes, és on hi ha més pacients pendents d'una intervenció: 2.083 persones. Amb tot, i respecte al desembre del 2014, s'ha produït una reducció del 10%. En el cas de les operacions per implantar una pròtesi de genoll, en què també hi ha una llarga llista d'espera, la situació ha estat a la inversa i s'ha incrementat un 18%. Les intervencions per implantar una pròtesi de maluc també han experimentat una evolució positiva.

Més informació, a les planes 22 i 23

LES XIFRES

3.809
pacients
tenen un temps màxim garantit per ser intervinguts. El temps varia segons el tipus d'intervenció.
1.261
persones
estaven pendents, el desembre del 2015, d'una implantació de pròtesi de genoll, un 18% més que el 2014.

La llista d'espera cardíaca, a zero

Les noves llistes d'espera quirúrgiques incorporen els processos oncològics i també els cardíacs. D'aquests darrers, el desembre del 2015, no hi havia a la regió sanitària de Girona cap pacient en llista d'espera. Quant a la llista d'espera de cirurgia oncològica, hi havia 181 persones en llista d'espera. D'aquestes, 129 havien de ser intervingudes en un període màxim de 45 dies, i 52, en 60 dies. Pel que a les operacions sense temps garantit, i per centres hospitalaris, l'hospital Josep Trueta sobresurt pel que fa al nombre de pacients pendents d'entrar a la sala d'operacions, amb prop de 4.000 persones. També és el que registra un temps d'espera més llarg, de més de dos-cents dies. El segueixen l'hospital Santa Caterina de Salt, amb més de 1.500 pacients en llista d'espera, i l'hospital Sant Jaume de Calella i l'hospital de Blanes, amb 1.381 malalts pendents d'una intervenció. Després hi ha l'hospital de Figueres (amb una llista de 1.081 pacients) i l'hospital de Palamós, que no arriba al miler de pacients. Clínica Girona té pocs pacients en espera però un temps de 166 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia