Educació

S'estén el boicot a les proves de primària

La Xarxa d'Escoles Insubmises veu en els tests de tercer i sisè una eina de la Lomqe

Centenars de famílies s'estan organitzant aquests dies contra les proves d'avaluació diagnòstica de tercer de primària en considerar que són un instrument al servei del model segregador de la llei Wert. Els últims dies, la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI), que aplega 52 centres educatius, ha organitzat xerrades en diverses escoles i instituts d'arreu del país i ha portat la queixa al Síndic de Greuges.

Segons la XEI, les proves de tercer i sisè són un “instrument fonamental per mercantilitzar l'educació a través de la classificació dels centres educatius i per controlar l'ensenyament a través de l'estandardització i el blindatge del currículum” i fa una crida al boicot com a mesura de “protesta activa contra un model educatiu i de societat imposat pel PP”.

El Departament d'Ensenyament, en canvi, defensa les proves i recorda que les duu a terme des de molts anys abans que s'aprovés la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe). El departament de Meritxell Ruiz explica que les proves les dissenya, des de Catalunya, el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu i les corregeix el professorat del centre on es fan. “Les proves no tenen valor acadèmic, els resultats no es fan públics, ni serveixen per fer rànquings”, asseguren fonts d'Ensenyament.

Belén Tascón, portaveu de la XEI, denuncia, però, que les proves de tercer i sisè de primària “són un primer pas per fer rànquings”, ja que, segons denuncia, els resultats es fan servir per classificar els centres en quatre nivells. Tot i que, en teoria, els resultats que obté cada centre en aquest tipus de proves són d'ús intern, Tascón afirma que els de sisè d'alguna escola s'han “colat” a internet i que molts centres concertats els fan servir per atraure alumnes. “Això provoca l'estigmatització d'alguns centres”, alerta.

Al marge de si les proves de tercer de primària (que es faran del 18 al 29 d'abril) i les de sisè (el 4 i 5 de maig) fan el joc a la Lomqe o no, els últims anys han sorgit veus crítiques amb la sobreexposició dels estudiants a avaluacions com aquestes o les PISA. Els crítics denuncien que s'explica als nens com aprovar els tests en lloc d'ensenyar-los el que necessiten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia