Societat

Whatsapp atia la polèmica en encriptar els missatges

Les comunicacions dins la popular aplicació ja poden ser segures i el contingut queda al marge fins i tot de la pròpia companyia

Alguns governs estudien legislar per controlar l'encriptació

L'aplicació de missatgeria més popular del món, Whatsapp, s'ha actualitzat per encriptar d'extrem a extrem totes les comunicacions que hi tinguin lloc. Això significa que els bilions de missatges, imatges i trucades de veu que genera diàriament queden, sobre el paper, fora de l'abast de les autoritats, ja que aquest nou sistema de seguretat només faria visible el contingut a l'emissor i al receptor, quedant fins i tot fora de l'abast de la pròpia companyia, propietat de Facebook. La decisió arriba en ple conflicte entre les empreses tecnològiques de Silicon Valley i l'administració nord-americana sobre la privacitat de les dades dels usuaris.

I d'usuaris, Whatsapp en té molts. Més de mil milions, segons la darrera actualització. Molts d'ells han començat a veure com, entremig dels seus xats, apareixia un missatge de la pròpia companyia, destacat amb un color diferent i un cadenat, on s'alerta que la comunicació en aquella conversa passa a ser totalment encriptada. Perquè aquesta funció estigui operativa, però, cal que els dos comunicants hagin actualitzat el mòbil amb la darrera versió de l'aplicació.

“Quan envies un missatge, l'única persona que pot llegir-lo és la persona o el grup de xat a qui tu l'hi has enviat. Ningú més pot fer-ho. Ni cibercriminals. Ni hackers. Ni règims opressors. Ni tan sols nosaltres mateixos. L'encriptació ajuda a fer una comunicació a través de Whatsapp privada, com una conversa cara a cara”, explica el fundador de la companyia, Jan Koum, al seu bloc.

Whatsapp va començar implementar l'encriptació en a alguns missatges a finals del 2014, quan va veure la puixança de rivals com ara Telegram, que oferien millors prestacions en aquest sentit. El problema, però, és que funcionava només amb els missatges escrits, en telèfons determinats i en determinades situacions. Els usuaris no sabien si el contingut estava protegit o no. Ara, en canvi, en tindran la certesa i s'ampliarà també a tot el material que circuli per l'aplicació, incloses les notes de veu i documents adjunts.

El xifrat s'ha desenvolupat amb la col·laboració d'Open Whisper Systems, una companyia de seguretat sense ànim de lucre, i també afecta als populars grups. Clicant a la informació del grup es pot comprovar si aquest és segur i, en cas que no ho sigui, conèixer quins són els integrants que encara no han actualitzat i fan que no ho sigui. Per tant, se'ls podrà alertar si es vol evitar que l'Agència de Seguretat Nord-americana (NSA) pugui estar al cas dels deures que ha encarregat la professora o de les sensacions que ha generat el darrer clàssic futbolístic.

Frivolitats al marge, aquesta mesura farà més fiable l'aplicació per als usuaris més preocupats per la privacitat de les comunicacions, ja que Whatsapp no podria revelar-ne el contingut encara que es trobés amb una ordre judicial damunt la taula. El que no queda clar és si la companyia podrà ajudar les autoritats informant quan un usuari ha utilitzat l'aplicació o amb qui s'ha comunicat.

Tot i que, interrogats per l'agència Reuters, ni l'FBI ni la NSA van voler valorar aquests canvis, està clar que la decisió de Whatsapp atia la polèmica viscuda les darreres setmanes arran de la petició de l'FBI a Apple per desbloquejar l'iPhone d'un dels responsables dels atemptats de San Bernardino.

L'estira-i-arronsa entre les autoritats i les empreses tecnològiques, doncs, està lluny de la seva fi. Més encara tenint en compte que algunes veus a diferents països, amb els Estats Units, França i Anglaterra al capdavant, comencen a demanar una legislació que obligui les empreses que encripten les comunicacions a conservar la “clau” que permet desxifrar-les.

LA XIFRA

1.000
milions d'usuaris
té actius Whatsapp al món. La segueixen Wechat, molt popular a la Xina, amb 650, i Line (600).

LA FRASE

Ningú més llegirà els teus missatges. Ni <hackers>. Ni règims opressors. Ni tan sols nosaltres mateixos
Jan Koum
FUNDADOR DE WHATSAPP

Un benefici per a l'usuari i molts per a la companyia

Xavi Aguilar

Sent pionera i líder del seu sector, amb el suport logístic i econòmic de tenir Facebook al darrer exercint de cosí de Zumosol, i perfectament connectada al centre neuràlgic mundial de la tecnologia, Whatsapp hauria pogut encriptar els seus continguts en qualsevol moment. I la prova és que, fa dos anys i des de Berlín, una competidora com Telegram va utilitzar precisament la seguretat com a ganxo per rivalitzar amb la més popular de totes les aplicacions. Així doncs, si Whatsapp no ha fet aquest moviment abans en un sector que funciona a velocitats de vertigen és perquè l'statu quo ja li anava bé. I no dubtin que el motiu de moure fitxa ara no és que, de cop, s'hagi recordat de l'usuari. Era, també, el que més li convenia. Tres anys després de les revelacions de Snowden, el missatge de la privacitat s'ha fet un lloc en la consciència ciutadana i les grans empreses ho perceben. Fins al punt que Apple, que com la resta de tecnològiques no ha tingut cap problema per col·laborar amb les autoritats quan li ha convingut, ara utilitza l'afer de l'iPhone de San Bernardino per potenciar la seva imatge. La jugada, però, no li ha sortit rodona. L'objectiu de Whatsapp és idèntic: millora la seva imatge –fins i tot aprofitant l'origen ucraïnès de Koum per recuperar el fantasma de l'antiga URSS al seu bloc– i es blinda davant futures demandes de les administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER