Societat

Castelldefels, condemnat pel soroll de les guinguetes

La jutgessa considera que la inacció del govern ha lesionat els drets fonamentals dels veïns de la platja i imposa més protecció

El nou executiu treballa en el mapa acústic reclamat en la sentència

Després de quatre anys de lluita contra l'excés de soroll de vuit guinguetes de la platja de Castelldefels, l'Associació de Veïns (AV) del Barri del Baixador ha guanyat la batalla judicial iniciada, durant el mandat de l'anterior equip de govern encapçalat pel PP, contra l'Ajuntament.

El jutjat contenciós administratiu 5 de Barcelona condemna el consistori a complir l'ordenança d'ús de platges de Castelldefels i, per tant, a aplicar un màxim d'emissió de 60 decibels a les guinguetes –i no de 91 com fins ara–, després d'acreditar que els veïns han suportat nivells excessius de soroll per la passivitat de l'administració, cosa que ha generat que s'hagin vulnerat els seus drets fonamentals. I, a més d'obligar el consistori a aprovar en un màxim de sis mesos un mapa de capacitat acústica –instrument que hauria de tenir des de fa deu anys–, planteja que, fins que aquest no s'aprovi, s'ha de considerar la zona afectada com a residencial. “Cal destacar la legitimitat que la jutgessa dóna a l'associació de veïns per defensar els drets fonamentals malgrat els intents de l'Ajuntament perquè no fos així”, explicava ahir l'advocat del Col·lectiu Ronda Marc Vilar, que ha portat el cas. Contenta per la sentència, malgrat lamentar que han de pagar una part de les costes del judici, la presidenta de l'AV del Baixador, Rosa Pla, va recordar que el problema va sorgir el 2012, quan l'anterior govern del PP, dirigit per Manuel Reyes, va canviar el plec de condicions de les guinguetes i va apujar el límit de so permès a 91 decibels. “La platja era una discoteca”, va afirmar abans de dir que havien intentat parlar amb l'Ajuntament moltes vegades abans d'emprendre la via judicial, però la resposta sempre era que es complia la normativa. Des del 2012, els veïns han posat 200 queixes per soroll i han pagat cinc sonometries per demostrar que se superaven els límits.

L'actual equip de govern –format pel PSC, Movem, Castelldefels Sí Pot i ERC– va valorar ahir positivament la sentència, que dóna la raó als veïns, i va avançar que ja treballa en l'elaboració d'un mapa de capacitat acústica que anirà acompanyat d'una ordenança que regularà l'emissió de sorolls. “La justícia posa les coses al seu lloc”, va dir l'alcaldessa, Candela López, que hi va afegir: “El govern del PP va actuar de forma autoritària i poc responsable.” Fins al juny no tornaran les guinguetes a la platja, atès que el nou plec de condicions s'està tramitant. N'hi haurà tretze i quatre d'aquestes, les més allunyades, podran programar música.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia