Societat

L'ONU tem que mig miler de refugiats poden haver mort en el naufragi de divendres

L'Acnur apunta que si es confirma aquesta xifra serà la pitjor tragèdia d'aquest tipus en un any

Una quarantena de supervivents expliquen que el vaixell va bolcar durant una maniobra per transbordar-los des d'una embarcació més petita

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) creu que almenys 500 persones desplaçades podrien haver mort la setmana passada en el naufragi d'un vaixell en aigües del Mediterrani entre Líbia i Itàlia. Si es confirma aquesta xifra, serà “la pitjor tragèdia que ha afectat refugiats i immigrants en els últims 12 mesos”, ha alertat.

L'Acnur he explicat aquest dimecres que un vaixell mercat va rescatar “41 supervivents, dels quals 37 són homes, tres dones i hi ha un nen de tres anys”. Els nàufrags, “23 somalis, 11 etíops, 6 egipicis i 1 sudanès” van desembarcar dissabte 16 d'abril al port de Kalamata, a Grècia, ha assenyalat l'agència.

“Els supervivents ens han dit que formaven part d'un grup d'entre 100 i 200 persones que van sortir la setmana passada d'una localitat propera a Tobruk (Líbia) en una embarcació d'uns 30 metres d'eslora”, informa l'Acnur en un comunicat. Segons aquest relat, “després de navegar diverses hores els traficants van intentar transferir els passatgers a un vaixell més gran, col·locant centenars de persones en condicions terribles d'amuntegament”.

“En algun moment d'aquest canvi de vaixells, el més gran va bolcar i es va enfonsar”, afegeix.

Entre la quarantena de supervivents “hi ha persones que no havien pujat encara l'embarcació més gran”. Van estar a la deriva al mar durant possiblement tres dies, “fins que el 16 d'abril van ser trobats i rescatats”.

Si es confirma el relat dels supervivents, Europa estaria davant una tragèdia similar a la que va passar fa un any, quan unes 700 persones van desaparèixer en aigües del Canal de Sicília quan intentaven arribar a les costes d'Itàlia. Aquest succés es va convertir aleshores en el pitjor d'aquest tipus a la Mediterrània en les dues últimes dècades.

L'Acnur ha visitat els supervivents de la tragèdia que estan temporalment ubicats al poliesportiu de Kalamata, on les autoritats gregues ja han iniciat els procediments per identificar-los.

L'agència de Nacions Unides ha subratllat que “continua demanant que s'incrementin les vies regulars per a l'admissió de refugiats i demandants d'asil a Europa”. L'ONU assegura que d'aquesta manera “es reduirà la demanda de persones que intenten perillosos viatges per mar” a càrrec de traficants d'éssers humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada de matinada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell