Societat

Jane Goodall, convidada a la Càtedra Ferrater Mora

Es commemora el 25è aniversari de la mort de Josep Ferrater

La tercera edició del premi Ferrater es concedirà a un còmic sobre la vida del filòsof

La UdG s'afegeix a una campanya per cercar fons per salvar la selva

La primatòloga i activista britànica, la doctora Jane Goodall, serà la convidada d'excepció de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona (UdG), que aquest any commemora el 25è aniversari de la mort del filòsof. Goodall, de 82 anys, reconeguda mundialment com una de les personalitats científiques més prominents del món, i una de les conservacionistes i ecologistes més destacades, impartirà la conferència El que vaig aprendre dels ximpanzés (27 de maig).

La presència de la doctora Goodall, Premi Internacional de Catalunya (2015) i Príncep d'Astúries (2003), entre altres guardons, és només la punta de llança d'un seguit d'activitats on destaquen: la III edició del Premi Ferrater Mora, que es concedirà al millor còmic, original i inèdit, que versi sobre la vida del desaparegut filòsof. A més, es faran lectures de textos de Ferrater Mora, que van des de la filosofia, la novel·la i, finalment, la celebració d'un simposi, aquest any dedicat a Jaume Balmes, un dels pensadors catalans i espanyols més influents del segle XIX.

Jane Goodall va iniciar un estudi pioner sobre els ximpanzés salvatges i els seus hàbits, que va començar ara fa més de 55 anys a Tanzània, però avui encara continua en actiu. Aquest treball, segons va explicar ahir el director de la Càtedra Ferrater Mora, Joan Vergés, va canviar radicalment la manera com els éssers humans pensem tant en els ximpanzés com amb ells mateixos. De fet, els descobriments de la doctor Goodall va transformar la definició d'Homo sapiens. Jane Goodall, treballadora infatigable durant dècades, s'ha especialitzat a fer front als reptes de la conservació i de crear centres de rescat per a ximpanzés, a més de programes d'educació ambiental.

Campanya per la selva

Amb motiu de la visita de Jane Goodall, la Universitat de Girona, a través de la seva Oficina Verda, es vol afegir a la campanya “Mobilitza't per la selva”, instal·lant contenidors de recollida de mòbils a totes les seves facultats. “Mobilitza't per la selva” és una campanya de reutilització i reciclatge de mòbils que va llançar l'Institut Jane Goodall, i proposa, d'una forma fàcil i gratuïta, allargar la vida útil dels nostres mòbils en desús (en funcionament o no).

JOAN VERGÉS

“Ferrater Mora va ser un pioner en la defensa del dret dels animals”

Joan Vergés destaca la importància de Josep Ferrater i la seva gran versatilitat. Entre els actes del 25 aniversari destaquen lectures de textos, interpretacions musicals de cançons de Nietzsche i un nou web.

Que representa Ferrater Mora?
Estem davant del filòsof més important de Catalunya al segle XX.
Simpatitzaria amb Jane Goodall?
Sense dubte! En una època on defensar el drets els animals era motiu de burla, ell va ser un pioner a condemnar les curses de braus o a criticar la guerra del Golf. Ferrater, de fet, juntament amb Josep Maria Terricabras, primer director de la càtedra, la van crear ara fa vint-i-set anys per ser un punt de reflexió, una càtedra de pensament i no estrictament de filosofia.
Una càtedra oberta al món?
Com Ferrater Mora. De fet, aquesta càtedra, la primera de la UdG, va ser creada per organitzar cursos de pensament contemporani dirigits per pensadors de reconegut prestigi internacional. La prova la tenim en tots els pensadors que hem tingut al llarg de tots aquests anys.

III Premi Ferrater Mora

Un còmic dedicat a la vida i obra del filòsof

La convocatòria del III Premi Ferrater Mora, i amb caràcter excepcional amb motiu de la commemoració de la mort del filòsof, es concedirà al millor còmic, original i inèdit, que versi sobre la seva vida. El director de la càtedra, Joan Vergés, va explicar ahir que el premi tindrà dues categories, al millor guió, on caldrà presentar mitja pàgina de sinopsi i entre 3 i 10 pàgines de guió literari, i al millor projecte d'il·lustració, que haurà d'estar basat en la part del guió guanyador de la càtedra. El termini per presentar-los, serà, per al guió, fins al15 de juliol i per al dibuix, fins al 15 d'octubre. La dotació econòmica és de 1.000 euros per al guió i 3.000 per a les il·lustracions. El premi comportarà realitzar un còmic de 40 planes, més la il·lustració de portada i l'editarà la mateixa càtedra.

Simposi Internacional

Reivindicar la figura del pensador Jaume Balmes

El pensador Jaume Balmes serà la figura, una de les més rellevants del segle XIX a Catalunya i Espanya, a la qual es dedicarà el nou Simposi Internacional. Tindrà lloc a Vic, el 23 i 24 de novembre, i vol servir, segons Joan Vergés, per fer un examen crític, seriós, actualitzat i gens partidista, de la figura d'aquest personatge, així com de l'obra que va deixar. Un autor, reconegut a Europa, que en un context de revolució tècnica i política va apostar per la transformació del present i l'adequació del pensament catòlic a la problemàtica del seu temps. Fruit d'aquest simposis ha sorgit la col·lecció Noms de la Filosofia Catalana, l'últim volum del qual ha estat Realitat i veritat en Francesc Pujols. Els simposis han estudiat personalitats com: Ferrater Mora, Eugeni d'Ors, Salvador Dalí o Raimon Panikkar, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia