Societat

ÒSCAR CAMPS

FUNDADOR I DIRECTOR DE L'ONG PROACTIVA OPEN ARMS

“Totes les lleis injustes les hem de desobeir”

Proactiva Open Arms seguirà donant visibilitat al drama dels refugiats que es juguen la vida per intentar entrar a Europa

L'ONG ho té tot a punt per marxar a final de mes a les costes de Líbia per donar suport als refugiats que arriben per la Mediterrània central

Retorn a casa.
Poc es podia imaginar Òscar Camps fa vuit mesos que la iniciativa que ell lidera acabaria enfilada al balcó de la casa de la vila de la seva ciutat per fer el pregó de Festes de Maig. Es tracta d'un més dels reconeixements que la seva tasca solidària ha obtingut . Ell valora especialment els que provenen de la societat civil.
Cal desobeir quan les administracions prenen decisions que van en contra dels drets humans

Vuit mesos després de sortir per primer cop cap a Lesbos per salvar vides a peu de platja, l'equip de Proactiva Open Arms torna a la ciutat d'on van sortir per fer de pregoners de les Festes de Maig.

Demà seran al balcó de la casa de la vila, què representa haver arribat fins aquí?
Estem agraïts que ens hagin triat les entitats, que per primer cop han escollit qui ha de fer el pregó. Ens agrada dir que som de Badalona i per això serà un honor fer el pregó de les festes.
Se senten ajudats?
No hem rebut cap suport econòmic de l'Ajuntament en tot aquest temps, però sí de la població a títol individual i de moltes entitats de diferents àmbits.
Van demanar suport?
Abans de marxar, vam explicar a les administracions el que volíem fer, i no ens van ni contestar. Més endavant, quan ja feia un mes i mig que hi érem, vam anar a demanar suport per comprar bitllets d'avió per desplaçar els voluntaris, però ens van dir que no complíem els requisits per a una subvenció.
Parlaran de la situació dels refugiats al pregó?
Encara no ho tenim clar. Dels refugiats se'n parla molt però es fa molt poc. Nosaltres som més de fets que de paraules.
Han donat visibilitat al drama dels refugiats. Ha servit d'alguna cosa?
Hem parlat a tot arreu on ens han convidat i ens hem adreçat a més de 5.000 alumnes de tot l'Estat. Creiem que part de la nostra feina és donar visibilitat a la situació, a la mala gestió que es fa de la crisi dels immigrants i a l'absència deliberada de recursos humanitaris.
No hi ha hagut canvi de mentalitat a Europa?
No, a Europa hi governen les dretes, és complicat fer una acció conjunta i que hi hagi acord.
L'Estat espanyol ha rebut un toc d'atenció per la poca acollida de refugiats
Els americans diuen que Espanya no respecta els drets humans i fa devolucions en calent. És clar que com a nació no és la més solidària.
I què hauria de fer Catalunya?
No en sabem, de política, però som desobedients. Totes les lleis estan per servir el poble i si són injustes, les hem de desobeir. El que està fent Europa no és legítim. Cal desobeir cada cop que les administracions prenen decisions que estan en contra dels drets humans.
Quina és la situació que es viu ara a l'Egeu?
Els refugiats no volen acabar en centres de reclusió. S'estan reobrint rutes per la Mediterrània, més llargues i perilloses.
Això ja ho preveia fa temps
Sí, i a partir de final de maig volem ser davant les costes de Líbia donant suport al dispositiu que vulgui muntar la Unió Europea. Ens hem ofert als guardacostes italians i ens accepten de bon grat. Ho farem com sempre, amb pocs recursos i molta determinació. Estem negociant la cessió d'una embarcació i de voluntaris no ens en falten.
Continuaran a l'Egeu?
Sí, no ho podem deixar perquè la nostra presència humanitza els guardacostes. A l'Egeu és una vergonya el que s'està fent. S'ha sobredimensionat la presència d'efectius per fer deportacions i evitar que entrin refugiats. Si hi haguessin estat quan arribaven 8.000 persones diàries no hauríem hagut de lamentar la pèrdua de tantes vides.
Fins quan hi serà Proactiva?
Seguirem allà on faci falta mentre tinguem suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró