Societat

Un bany de sensacions a través de la història

Entusiasme entre els visitants del futur balneari Aqva Gerunda, d'origen romà, tant pel patrimoni històric de l'edifici com per l'ambient que s'hi ha sabut crear amb el muntatge

És un nou espai de Temps de Flors que només es podrà veure aquest any

Els visitants ressaltaven sobretot la bona olor i la sensació global de pau

El futur balneari urbà Aqva Gerunda, al carrer del Riu Galligants, és una de les sensacions d'aquesta 61a edició de Girona, Temps de Flors. No només perquè és una oportunitat única per veure el gran patrimoni històric que amaga l'edifici –d'origen romà i que a l'edat mitjana va ser la seu d'un dels primers hospitals de Girona–, sinó per l'ambient que s'hi sabut crear amb el muntatge.

Com deien dues veïnes de Girona, és “difícil de descriure”. Elles parlaven que “en fotografia no es pot captar la sensació que transmet”, però també és complicat plasmar-ho en paraules. Tan bon punt s'hi entra el primer que es nota és la foscor i l'olor. L'espai s'ha condicionat amb banyeres i plats de dutxa, i moltes hortènsies de color blau lilós, il·luminat tènuement per espelmes i amb un muntatge musical envoltant. Al fons, un audiovisual repassa les troballes històriques que s'han localitzat a l'edifici.

Tot plegat, un conjunt que agrada a tothom. Sense excepcions. “Que maco! Que maco!”, exclamava una dona. Hi havia qui destacava la llum de les espelmes, hi havia qui destacava el muntatge musical, hi havia qui destacava la integració de les banyeres al muntatge, però sobretot els visitants ressaltaven l'olor i, en general, la sensació global. “Molt agradable”, “molt visual, et transmet”, “dóna una sensació de relaxació, de pau...”, “entre la música i la foscor fa caliu”, eren alguns dels comentaris tant de gironins com de forans.

Els veïns de la ciutat, a més, subratllaven el valor històric de l'edifici. “És molt interessant descobrir un nou espai històric desconegut de la ciutat”, ressaltaven dues amigues. La majoria, però, hi havien entrat de casualitat, sense haver sentit a parlar abans de l'edifici. Hi havia fins i tot qui preguntava: “Oi que no hi era l'any passat?” Un cop dins, però, gràcies a l'audiovisual Un viatge a la història que es projecta al mur del fons, es poden repassar totes les troballes que s'han fet a l'edifici (tant estructurals com d'objectes, des d'una llàntia del segle I fins a una bàscula del 1930) i comprendre millor el que s'hi pot veure: des de murs de l'època romana fins a elements hidràulics dels segles XIII al XVIII, passant per quatre arcades de quan era un hospital. “Una oportunitat única”, destacava una gironina ben informada. I és que l'edifici no només és la novetat principal de Temps de Flors 2016, sinó que –almenys tal com és ara– no es podrà veure més, ja que d'aquí a uns mesos hi haurà un balneari urbà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia