Societat

societat

treball

Creix el risc de pobresa entre dones formades, sobretot després de ser mares

La taxa de risc de pobresa de les dones ha passat des del 2005 del 8,9 al 13,1%

L'indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya apunta que malgrat tenir un nivell de formació més gran que els homes es mantenen les desigualtats

L'Indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona, detecta una nova “pobresa femenina” de dones formades i amb feina amb salaris i condicions laborals pitjors que les dels homes, sobretot després de la maternitat.

L'informe, presentat aquest dimarts a Barcelona, apunta també que malgrat que les dones tenen un nivell de formació més gran que el dels homes, això no es tradueix en una reducció substancial de les desigualtats i afirma que es manté una important bretxa salarial del 19% que eleva el risc de les dones de caure en la pobresa malgrat tenir feina.

En comparació del 2005, la taxa de risc de pobresa de les dones ha passat del 8,9 al 13,1%, superant de sobres la que presenten els homes.

“Amb un horari laboral més europeu no caldria que moltes dones haguessin de fer mitja jornada o abandonar la seva carrera laboral, que és una de les causes de la pobresa femenina”, ha assegurat Carme Povea, directora d'anàlisi econòmica de la Cambra de Comerç i una de les responsables de l'informe.

També l'estudi, elaborat pel gabinet d'estudis de la cambra de comerç per a l'Observatori Dona, Empresa i Economia (OMEE), assenyala que s'ha detingut el procés de reducció de les desigualtats de gènere.

Durant l'exposició de l'informe, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha assegurat que les polítiques d'igualtat són “una de les prioritats” del Govern i ha apostat per fomentar la cooperació público-privada en aquest camp.

En aquest sentit, Bassa ha fet una crida a la societat per cooperar per “revertir” la desigualtat de gènere.

A nivell de formació, l'informe assenyala que la dones concentren el 56% dels títols universitaris, malgrat la qual cosa aquest índex de formació postobligatòria no es tradueix en unes millors condicions laborals.

Segons l'indicador -elaborat amb xifres oficials d'administracions i institucions- les dones presenten contractes més precaris (un 22% d'ocupació a temps parcial, enfront del 7% dels homes) que a la llarga es tradueixen en unes pensions un 31% més baixes que les dels homes, i unes prestacions de desocupació un 12% menors.

Desigualtat a la política

L'estudi fa a més una radiografia de la presència femenina en els centres de decisió de la política i l'economia i adverteix que a Catalunya hi ha 772 alcaldes i només 147 alcaldesses, així com 83 diputats i 52 diputades.

En el camp de l'empresa, l'indicador assenyala que el 2015 el nombre de dones en llocs de direcció era un 45% inferior en comparació al dels homes, una xifra que es manté estable des de l'any 2005.

Un altre dels àmbits on la desigualtat sembla enquistar-se, segons l'estudi, és a les càtedres universitàries: el 2015 hi havia 329 catedràtiques i 1.239 catedràtics (un 73% menys), una xifra que no ha variat pràcticament des de l'any 2005.

Ràtios d'igualtat

Com a conclusió, l'indicador elabora unes ràtios d'igualtat entre homes i dones que van del -1 (més desigualtat per a les dones) a l'1 (més desigualtat per als homes), en el qual 0 és la igualtat absoluta.

En aquest apartat, les dones únicament superen els homes en el camp de la formació, mentre que ells presenten ratios superiors en els apartats apoderament (-0,50), condicions de vida (-0,33) i mercat laboral (-0,16).

És per això que l'informe proposa impulsar un gran acord entre institucions, societat civil i empresariat per “reconèixer i aprofitar” el talent femení i lamenta que la igualtat millori “a un ritme tan lent”, i advoca per aplicar polítiques “preventives i no només pal·liatives”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona