Societat

societat

crisi humanitària

Els deu refugiats que arriben aquest dimarts a Catalunya són tres famílies sirianes

Es tracta de sis adults i quatre menors que s'instal·laran a municipis de l'àrea metropolitana

Les deu persones refugiades que arriben aquest dimarts a Catalunya procedents de Grècia són tres famílies -6 adults i 4 menors- formades per una parella amb tres fills, una altra amb un fill i un matrimoni sense fills, tots ells sirians que van fugir de la guerra al seu país.

Segons ha explicat a Efe el Secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, les deu persones seran instal·lades a municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona que prefereixen no revelar per preservar la privacitat i intimitat dels nouvinguts.

Amorós ha revelat que el govern espanyol els va informar ahir mateix de l'arribada dels deu refugiats que acollirà Catalunya, “amb una informació molt breu que ens indicava que són deu persones de tres nuclis familiars”.

La Generalitat encara no té coneixement ni de les professions ni de la realitat social i personal de les persones refugiades assignades a Catalunya.

“En qualsevol cas, les famílies seran molt ben acollides als municipis als quals aniran, sempre tutelades per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), que és una entitat que treballa molt bé”, ha valorat el secretari de Migracions.

Per a la integració dels deu refugiats, Amorós ha explicat que primer passaran una fase de sis mesos per a la seva estabilitat emocional i de salut, tramitar les qüestions jurídiques de reubicació i fer una immersió lingüística tant en català com en castellà.

A partir dels sis mesos, els sis adults ja disposaran de permís de feina i podran iniciar la recerca d'ocupació, amb ajuda de les organitzacions socials i l'administració.

“Els nens seran escolaritzats quan arribin”, ha dit Amorós, que ha recordat la llarga experiència de Catalunya en l'acollida d'immigrants, ja que en pocs anys van arribar a aquesta comunitat més d'un milió de persones estrangeres, 400.000 de les quals nens.

“El Departament d'Ensenyament té molta experiència en acollida i escolarització i atenció de menors estrangers, amb les aules d'acollida i els plans d'entorn”, ha indicat Amorós, que ha criticat que la comunicació d'ahir via correu electrònic és la primera que reben del ministeri, “24 hores abans de l'arribada de les persones refugiades”.

Per a Amorós, l'acollida de persones refugiades va molt lenta i s'hauria d'agilitzar.

Segons el secretari de Migracions, Catalunya compta amb un pla de treball per acollir un mínim de 1.800 persones refugiades en tres mesos i 4.500 en dos anys.

Amorós ha recordat que a Catalunya arriben cada any al voltant de 100.000 persones estrangeres (91.000 l'any passat), i ha considerat que “si en vénen 4.500 més, la gent ni ho notarà”.

“Encara que no ens faciliten prou informació per fer una bona acollida, que vinguin, que ja ens espavilarem”, ha criticat Amorós.

El responsable de Migracions ha avançat que el ministeri sí els ha informat de l'arribada a Catalunya les pròximes setmanes d'altres desenes de persones refugiades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia