Ciència

Ciència

Estudi

Activen cèl·lules de teixits profunds amb tres fotons

El sistema, validat amb embrions de peix zebra, permet l'edició genètica en viu sense danyar els teixits amb la llum

És una descoberta del Centre de Medicina Regenerativa i l'Institut de Bioenginyeria

Disparant un feix de llum amb la potència justa perquè només tres fotons impactin en el mateix espai i temps en una única cèl·lula, un equip de científics catalans han aconseguit l'activació cel·lular en teixits profunds, com ara els del cor. Aquesta tècnica ha demostrat per primer cop, tant a nivell teòric com pràctic, que la il·luminació triple és un mètode vàlid i no invasiu per modificar proteïnes i editar el genoma en viu.

L'equip liderat per Ángel Raya, investigador Icrea i director del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), i Dobryna Zolvidea, de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), van aplicar aquesta tècnica al teixit cardíac d'embrions de peix zebra, però defensen que és igualment vàlida per a altres tipus de teixits i de models animals.

“Controlar el comportament cel·lular dels teixits d'embrions capacitarà els científics per dissenyar experiments que abans no eren factibles simplement perquè no arribàvem a les cèl·lules en qüestió”, explica Ángel Raya. Fins ara, amb la il·luminació de dos fotons es podien fer funcions similars a nivell molt superficial, bàsicament cutani. Ara, però, el sistema que utilitza tres fotons amb una longitud d'ona més llarga habilita els investigadors a arribar “fins a mig mil·límetre de profunditat”, que, tot i semblar molt poc, els permet accedir a pràcticament qualsevol punt dels petits embrions amb què treballen.

Els investigadors van marcar cèl·lules musculars del cor i van descobrir que, en dividir-se, la progènie continuava marcada de manera permanent, sense danys remarcables als teixits. “Amb un làser podríem arribar a qualsevol punt, però fregiríem les cèl·lules superiors; la gràcia és que amb un feix de llum que dura femtosegons aconseguim alliberar molta energia en molt poc temps”, aprofundeix el director del CMRB.

L'article, publicat a la revista Light: Science & Applications del grup Nature, indica la versatilitat d'aquest sistema. “L'activació cel·lular amb llum es pot utilitzar per a moltes coses. Nosaltres hem editat el genoma per marcar una cèl·lula i traçar el llinatge, però es podria corregir una mutació, provocar-la, incorporar proteïnes de valor terapèutic... AMb aquest mètode arribem a cèl·lules on abans no arribàvem i podem fer gairebé qualsevol cosa”, exposa el doctor Raya.

“Quan físics i metges sumen esforços, es desencadenen idees trencadores i desenvolupaments tecnològics innovadors”, explica Dobryna Zalvidea, codirectora de l'estudi. El peix zebra (Danio rerio) és una espècie tropical amb un ràpid desenvolupament i grans postes d'embrions transparents que ofereixen nombrosos avantatges als investigadors biomèdics.

LA XIFRA

0,5
mil·límetres
és la distància de profunditat on arriba el nou sistema. L'abast de l'anterior era de només 150 micres.

LA FRASE

Amb aquest mètode arribem a cèl·lules on abans no arribàvem i podem fer gairebé qualsevol cosa
Ángel Raya
Director del CMRB i investigador


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia