Salut

Un terç dels metges, afectats per la inestabilitat laboral

El Col·legi de Metges de Barcelona alerta de la precarietat dels seus contractes

Només tenen contracte indefinit el 63,3% dels menors de 65 anys

Proposa una guia de criteris de contractació

El problema del servei
mèdic no és, a diferència d'altres sectors, l'atur, sinó la precarietat dels contractes que s'ofereixen als metges. Aquesta va ser la idea més repetida en la roda de premsa que el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va convocar ahir per presentar l'informe La precarietat laboral del col·lectiu mèdic. Realitats i propostes.

Entre altres conclusions, l'estudi dut a terme amb les dades del col·legi mostra que tot i que l'atur del sector és molt baix, de l'1,2%, un de cada tres metges manifesta que té una situació laboral inestable. Aquesta inseguretat és encara més gran en el cas dels metges joves: el 68% dels col·legiats d'entre 30 i 34 anys reconeixen que la pateixen. Un cop acabat el MIR, una quarta part dels metges no tenen feina i els que sí que en tenen, en el 87% dels casos és temporal.

L'objectiu de la roda de premsa feta pel president del CoMB, Jaume Padrós; la vicepresidenta, Elvira Bisbe, i el vicesecretari, Josep Maria Benet, era “no només posar el problema sobre la taula”, sinó també presentar “propostes viables” per solucionar-lo, va dir el president. Al llarg de l'acte, les referències a la falta d'acord sobre el pressupost al Parlament van ser continuades ja que el sector sanitari en depèn molt. I per aquest motiu Padrós va demanar “consens entre les organitzacions polítiques”.

L'informe presenta una radiografia dels tipus de contractes del sector mèdic. Es mostra que el percentatge de contracte indefinit és molt inferior al d'altres sectors. Dels col·legiats menors de 65 anys, només el 63,3% en tenen un d'aquest tipus. A més, la durada dels contractes temporals tendeix a la baixa: el 30% són de
menys d'un any i el 28,3%, d'entre un i dos.

Molts metges, indica l'estudi, són pluriocupats, fenomen que, segons Padrós, “està molt arrelat al nostre país”. El 63,6% dels professionals tenen només una feina, però el 25,7% en tenen dues i el 10,7%, tres o més. Les hores de treball són moltes, i encara més entre els joves. Pel que fa als menors de 45, prop del 43% treballen entre 41 i 60 hores la setmana. El doctor Benet va posar en relleu un altre fet especialment “preocupant”: el 32,1% dels metges han hagut de reduir la seva formació per posar-se a treballar per la baixada de sous de la crisi. Més del 85% dels metges han vist els seus sous reduïts en els darrers anys.

Tot i que el CoMB ja havia actuat abans en contra de la precarietat del sector, ara ha presentat un decàleg de propostes per millorar la situació. Entre aquestes, destaca la reducció d'estructures burocràtiques perquè els professionals tinguin més autonomia i l'elaboració d'una guia amb criteris de contractació per a l'estabilitat laboral. L'objectiu principal d'aquesta guia és, segons la doctora Bisbe, “evitar la contractació fraudulenta”, que pren forma de contractes renovables mes a mes o de convenis amb salaris massa baixos. El col·legi, va dir Bisbe, demana l'aliança amb patronals i sindicats, com ara Metges de Catalunya, per concretar les actuacions i així “deixar de comprometre la qualitat del sistema sanitari”.

LA XIFRA

86,6
per cent dels metges han vist reduït el seu sou per la crisi. El 38,1% ingressen entre un 11 i un 20% menys.

LES FRASES

La clau per mantenir la qualitat del sistema sanitari són els metges
Elvira Bisbe
vicepresidenta del col. de metges
No podem tenir un servei sanitari d'excel·lència amb sous de metges indignants
Jaume Padrós
President del Col·legi de metges


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia