Societat

Un estudi constata que el 21% dels habitatges d'ús turístic a Lloret són il·legals

Un mostreig sol·licitat per ICV-EUiA detecta que hi ha primeres residències que són aprofitades per fer negoci

L'Ajuntament treballa en una web de denúncia

Un estudi de l'Ajuntament de Lloret de Mar constata que el 21% dels habitatges d'ús turístic (HUT) són il·legals. En el mostreig fet entre el febrer i l'abril d'aquest any a 524 habitatges, personal del consistori va detectar que en 112 hi havia persones empadronades i alhora s'hi feia negoci llogant habitacions a turistes. Les dades les va fer públiques el grup d'ICV-EUiA a l'ajuntament ahir al matí.

Al maig hi havia 2.485 HUT a Lloret, sobretot al centre (un 39,24%) i al sector oest del municipi (31.57%). Des de principis d'any se n'han registrat 202. La llicència per obrir un HUT val 600 euros a Lloret.

Els dos regidors d'ICV-EUiA a l'Ajuntament (el portaveu, Xavi Rodríguez Pacios, i Miguel Gracia) van exposar el “desgavell” del sector turístic al poble. “El centre està ple d'HUT, i els hotels es queden sense feina”, va dir Gracia. “La proporció d'habitatges il·legals és més gran que a Barcelona”, hi afegeix Pacios. A la capital catalana es calcula que hi ha uns 100.000 HUT.

Pacios explica que ICV-EUiA és partidària de suspendre durant un any la comunicació prèvia d'inici de l'activitat per a HUT i la possibilitat que s'ampliïn. De manera progressiva, els ecosocialistes voldrien que n'hi hagués menys. L'activitat –assegura la coalició– afecta el mercat del lloguer i provoca que hi hagi veïns que marxin del seu barri o urbanització per l'alt nombre d'HUT.

D'altra banda, el regidor de Turisme de Lloret, Joan Gou (CDC), admet les dificultats de gestionar el creixent nombre d'HUT. “Intentem posar ordre en el caos”, explica. Gou admet que està molt estesa la pràctica que un propietari se'n vagi a viure a casa d'un familiar i llogui dos mesos la seva primera residència, cosa que no és permesa legalment. L'edil hi afegeix que la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), aprovada pel govern espanyol a finals del 2013, impedeix augmentar el nombre d'inspectors.

“No hi ha problemes”

L'Ajuntament de Lloret s'emmiralla en el de Barcelona i treballa per posar en servei una web per saber si els HUT són legals o no. Gou diu que “no hi ha problemes de convivència entre veïns i clients [d'HUT], tret d'alguna vegada pels sorolls”.

Aquest any l'Ajuntament ha denunciat tres establiments d'aquest tipus perquè no estaven registrats i de les 60 denúncies per sorolls a la vila sis han estat provocades per clients d'HUT. L'agost del 2015 hi havia 900 HUT sense registrar, segons va explicar l'alcalde, Jaume Dulsat (CDC).

LES XIFRES

3
habitatges
d'ús turístic (HUT) ha denunciat el consistori aquest any perquè no estaven registrats.
112
habitatges
d'ús turístic tenen persones empadronades, segons l'estudi fet pel consistori i que ha revelat ICV-EUiA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia