Societat

Municipal

Barcelona tindrà un operador públic d'energies renovables

L'Ajuntament destinarà 130 milions en quatre anys a polítiques d'optimització energètica

La nova empresa gestionarà l'electricitat que produeixin els edificis municipals i comercialitzarà també la generada per particulars

Barcelona tindrà un operador públic que gestionarà l'energia renovable generada pels edificis i equipaments municipals i també comprarà i vendrà la provinent de particulars que tinguin plaques i vulguin comercialitzar-ne l'excedent. La iniciativa forma part del paquet de polítiques amb què l'Ajuntament vol configurar un model Barcelona en clau energètica que apostarà per incrementar la producció d'energies renovables gràcies a la implicació ciutadana. El consistori destinarà 130 milions d'ara al 2019 a diferents mesures en aquesta línia.

La partida més elevada són els 76 milions destinats a mesures per fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica, optimitzant la dels edificis de nova construcció i millorant la dels ja existents a través d'ajuts a la rehabilitació, i també de les instal·lacions municipals. Aquest paquet també ha de servir per consolidar i ampliar les dues xarxes de calor i fred existents i per sufragar el manteniment i la renovació de l'enllumenat. La previsió és renovar 25.000 punts de llum, amb els quals s'arribarà a tenir un 30% de l'enllumenat amb tecnologia LED, més eficient.

El consistori preveu gastar 36,2 milions més a reforçar la generació d'energia renovable, amb l'objectiu d'incrementar un 10% la generació elèctrica de particulars –per exemple, fomentant la instal·lació de plaques– i doblar la provinent de les instal·lacions municipals. El pla inclou deu milions més per a campanyes divulgatives i per habilitar punts d'atenció amb personal que, amb una formació específica prèvia, ofereixi assessorament sobre energia.

La comercialitzadora forma part d'un quart paquet dotat amb 8,4 milions i que també inclou mesures per evitar la pobresa energètica, garantint el subministrament bàsic. El nou operador públic servirà per vehicular aquesta garantia, i la previsió és que sigui operatiu el 2018. La seva creació formava part del programa electoral de Barcelona en Comú, però no és una idea nova. A finals del mandat passat, el govern municipal de CiU també tenia previst –i fonts convergents asseguren que la proposta ja estava pactada amb el PSC, ERC i ICV– la conversió de la societat municipal Tersa, encarregada de la gestió dels residus municipals, en un operador en la mateixa línia que el previst ara per l'executiu d'Ada Colau.

La tinenta d'alcalde Janet Sanz, que ahir va presentar la mesura juntament amb el regidor d'Energia, Eloi Badia, i la comissionada d'Ecologia, Eva Herrero, va advocar perquè Barcelona lideri “la transició energètica” cap a un model basat en les energies renovables. Sanz va carregar en aquest sentit contra el decret aprovat l'any passat pel govern estatal que penalitza fiscalment l'autoconsum, i va confiar que es derogarà perquè l'oposició en ple es va comprometre a derogar-lo i el PP ja no té majoria absoluta. “L'energia és un dret, però el marc regulador està dissenyat per garantir el control i els beneficis de l'oligopoli elèctric”, va denunciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós